Hotnews.ro: Guvernul înființează Agenția pentru Administrarea Bunurilor Sechestraye. Vezi în text câte sute de milioane de euro așteaptă să fie recuperate de stat în fiecare an

Înființarea unei agenții menite să administreze bunurile sechestrate în urma procedurilor penale a fost anunțată de către Guvern în 11 decembrie 2014. Necesitatea înființării unei astfel de Agenții a fost menționată adesea în cadrul seminarelor proiectului și a reprezentat o tema importantă a primei dezbateri („Confiscarea extinsă. Cât recuperăm?„) din cadrul proiectului Susținerea confiscării extinse și recuperării prejudiciului în RomâniaPotrivit Guvernului,Agenția urmează să coordoneze, alături de ANAF, aplicarea hotărârilor nesoluționate și recuperarea adecvată a prejudiciilor. Astfel s-ar atinge două părți esențiale ale executărilor, anume descurajarea infracționalității și recuperarea prejudiciului la valoarea sa actuală. Hotnews.ro relatează că:Ministerul justitiei anunta, intr-un comunicat, ca Guvernul a adoptat, in sedinta de miercuri, un Memorandum prin care se infiinteaza, in subordinea Ministerului Justitiei, o agentie dedicata gestionarii bunurilor sechestrate in cadru procesual-penal. Noua structura, infiintata la propunerea MJ, ar urma sa devina operationala pana la sfarsitul lunii martie 2015 si va dispune de 30 de posturi, rolul ei fiind de a administra bunurile sechestrate in cadrul unor proceduri penale. Infiintarea Agentiei are loc in contextul in care Guvernul si ANAF in mod special au fost criticate pentru procentul mic de punere in aplicare a hotararilor ramase definitive si de recuperarea prejudiciilor care se ridica, per total, la cateva sute de milioane de euro pe an.

Potrivit comunicatului MJ, aceasta activitate „se realizeaza de mai multe institutii, ceea ce creeaza dificultati in gestionarea si, ulterior, valorificarea acestora. In acelasi timp, noua structura va avea un rol de coordonare si decizie, in cooperare cu ANAF, a activitatii de valorificare a bunurilor confiscate.”

„Ori de cate ori am avut ocazia am sustinut ca un factor esential pentru pedepsirea celor care au incalcat legea, dar si pentru descurajarea producerii de noi infractiuni este recuperarea prejudiciilor pentru ca nimeni nu comite o infractiune daca stie ca nu se poate alege cu un castig material. Infiintarea acestei structuri in cadrul MJ va permite ca bunurile care in prezent se depreciaza pe durata procedurilor judiciare, pierzandu-si din valoare, sa fie corect si eficient administrate astfel incat in final sa avem un grad cat mai ridicat de valorificare a acestora si, implicit, sa alimentam bugetul de stat cu sume cat mai mari de bani”, a declarat Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc.

Expert Forum si HotNews.ro au atentionat recent ca ANAF a pus in aplicare intre 5 si 8% din totalul hotararilor judecatoresti definitive in cauze penale, prejudiciul recuperat fiind mic in raport cu valoarea totala a sumelor pe care statul ar fi trebuit sa le recupereze de la diversi condamnati.

„Rata mica a punerii in executare de catre ANAF a deciziilor definitive de executare e un motiv de ingrijorare atat pentru reprezentanti ai sistemului judiciar, cat si pentru observatori externi. Se invoca deficiente procedurale legate de responsabilitatile actorilor institutionali in procedura punerii in executare a deciziilor definitive. Au existat si discutii legate de prescriptibilitatea sau nu a punerii in executare a masurii confiscarii, discutii finalizate in sensul inprescriptibilitatii. Este urgent sa se elimine aceste deficiente procedurale, pentru ca nepunerea in executare a deciziilor de confiscare elimina un element esential al deciziilor de condamnare. Este inacceptabil ca prin (in)actiunea unei institutii executive sa se altereze o decizie definitiva a puterii judecatoresti”, se arata intr-o analiza Expert Forum. 

Laura Stefan, expert anticoruptie le EFOR, a declarat pentru HotNews.ro, referitor la infiintarea Agentiei, ca bunele practici la nivel international arata ca infiintarea unei institutii cu competente clare in administrarea bunurilor sechestrate si in materia confiscarii, respectiv a recuperarii prejudiciilor generate de infractiuni imbunatateste performanta guvernamentala si creste eficienta actului de justitie. Laura Stefan a precizat insa ca „vom urmari cu atentie resursele alocate acestei entitati si felul in care se va face selectia personalului”.