Haos cu PREMEDITARE

Guvernul a anunțat că noile Coduri – Penal și de Procedură Penală – vor intra în vigoare sâmbătă, 1 februarie 2014, fără a fi adoptată o Ordonanța de Urgență de corectare a unor grave probleme asupra cărora avertizaseră din timp DNA, DIICOT și ÎCCJ. Aceleaşi avertismente au fost reţinute şi în ultimul Raport MCV”, declara pentru Evenimentul zilei Cristina Guseth, director Freedom House România, înaintea ședinței de guvern care mai putea remedia situația. 

„Aşteptăm, aşadar, manifestarea voinţei politice de a corecta aceste probleme cât mai este timp.
Altfel, totul riscă să arate mai degrabă a haos planificat, cu consecinţe grave asupra investigaţiilor în curs, cu sentinţe diferite în speţe similare, în funcţie de interpretarea judecătorilor, şi, prin urmare, deteriorarea încrederii publicului în Justiţie.

Am organizat mai multe dezbateri despre noile Coduri, la care au participat peste 150 de magistraţi – procurori, judecători de la Înalta Curte, de la Curţile de Apel. A reieşit clar că nu interpretau la fel aplicarea legii celei mai favorabile, de exemplu.

Preşedinta Înaltei Curţi, doamna Livia Stanciu, a cerut o Ordonanţă de Urgenţă care să clarifice problemele semnalate.

DNA şi DIICOT au semnalat guvernului, încă din noiembrie 2013, mai multe prevederi din noile Coduri care le pot bloca investigaţiile în cazuri de mare corupţie şi de crimă organizată şi au cerut îndreptarea lor prin OUG”, a arătat directorul Freedom House România.

„Dacă textele intră în vigoare chiar şi o singură zi, dezastrele produse în sistemul de justiţie penală vor fi ireparabile, anulânduse practic munca unui întreg sistem judiciar”, a declarat expertul anticorupție Laura Ștefan, de la Expert Forum. Doamna Ștefan a publicat recent o analiză a consecințelor intrării în vigoare a noilor Coduri, neamendate prin OUG, sâmbătă, 1 februarie. 

Laura STEFAN – O săptămână până la dezastru


Amănunte în articolul din Evenimentul Zilei: Guvernul nu a anulat cadourile pentru infractori din Codurile penale.