Gura Humorului și Piatra-Neamț – formare pentru magistrați și ofițeri operativi implicați în combaterea fraudei în achiziții

Între 18-20 septembrie 2013, la Gura Humorului, și între 23-25 septembrie 2013 la Piatra-Neamț s-au desfășurat încă două seminarii din cadrul proiectului dedicat combaterii criminalității din domeniul achizițiilor publice.
Ca și seminariile anterioare, evenimentele au reunit judecători de drept administrativ și penal, procurori, ofițeri operativi și experți în achiziții publice. Participanții au putut, astfel, să-și lărgească perspectiva asupra acestui domeniu deosebit de complex, care implică 13.000 de autorități contractante și o valoare totală de aproximativ 15% din PIB.

Au fost prezentate etapele derulării contractelor, de la inițierea acestora, evaluarea ofertelor, până la implementarea contractelor, punctele vulnerabile ale procesului, conflictele de interese, până la indicatorii de fraudă, metode de calcul al prejudiciului și metodologii de investigare a fraudelor din domeniul achizițiilor publice. Cele două seminarii au reunit 41 de magistrați și ofițeri operativi din județele Suceava, Neamț, Botoșani, Vaslui, Bacău, Giurgiu, Cluj și București. Seminariile au fost organizate de Fundaţia Freedom House România, Ministerul Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public, Direcţia Naţională Anticorupţie, Institutul Naţional al Magistraturii, Direcţia de Investigare a Fraudelor din cadrul IGPR, Asociaţia Naţională a Specialiştilor în Achiziţii, Expert Forum, Asociaţia Actori Europeni (Euractiv.ro şi Euractiv.com)

în parteneriat cu

Magistrats européens pour la démocratie et les libertés (MEDEL), Konrad Adenauer Stiftung, Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est, Divizia penală şi de graţieri a Ministerului de Justiţie Francez, Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, Agenţia Naţională pentru Integritate, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor

Mai multe detalii pe site-ul dedicat proiectului