Germania se teme că Rusia se folosește de Bulgaria pentru a câștiga influență în UE

Rapoarte interne ale guvernului federal german avertizează că Rusia transformă Bulgaria într-o poartă de acces la Uniunea Europeană.

O treime din rezultatele economiei bulgare ar fi controlate direct sau indirect de către Federația Rusă, arată documentele furnizate Executivului german de către serviciile de informații externe (BND) ale Republicii Federale.

În analiza BND, coaliția de guvernare a socialiștilor cu partidul minorității turce DPS este catalogată drept „loială Moscovei”. În partidele din arcul guvernamental activează foști membri ai Partidului Comunist, agenți secreți și oligarhi foarte bogați care fac afaceri cu cei din cercul lui Vladimir Putin. Legăturile ar fi atât de strânse încât Rusia ar influența direct procesul legislativ din Bulgaria.

Săptămâna trecută au apărut în presă unele scrisori confidențiale ale concernului Gazprom către Executivul de la Sofia. În acele documente, Gazprom ar fi dictat pur și simplu formulările legislative care privesc construcția gazoductului South Stream.

Guvernul bulgar a intrat în conflict cu Comisia Europeană după ce a stabilit că sectorul bulgăresc din South Stream este doar „o simplă bucată de legătură” pentru a-l sustrage din jurisdicția reglementărilor europene.

O întâlnire a comisarului european pentru energie Guenther Oettinger cu ministrul bulgar al energiei a rămas fără niciun rezultat. Oettinger a precizat pentru presa germană că „dacă Bulgaria va modifica într-adevăr legislația, atunci va trebui să reacționăm pentru a asigura respectarea normelor europene”.

În ciuda suspiciunilor legate de influența Rusiei, candidatul socialist la șefia Comisiei Europene, Martin Schulz, a vizitat Bulgaria și a participat la… AICI puteti citi integral articolul RFI semnat de  Laurenţiu Diaconu-Colintineanu