Gândul.info: ANAF a secretizat recuperarea prejudiciului de 60 milioane euro din dosarul lui Dan Voiculescu

„Opinia publică nu va afla niciodată dacă ANAF a recuperat pe deplin prejudiciul de 60 milioane euro din dosarul în care Dan Voiculescu a fost condamnat la zece ani de închisoare pentru spălare de bani”, scrie jurnalistul Biro Attila pentru gandul.info. „Într-un răspuns oficial, ANAF susţine că această procedură este secretizată, astfel că cetăţenii obişnuiţi nu au voie să afle dacă suma cu care Voiculescu a păgubit statul va fi recuperată,” arată ziaristul.

Decizia luată de completul condus de judecătoarea Camelia Bogdan în dosarul ICA a adus în premieră o descriere detaliată a instituțiilor responsabile de confiscarea specială și responsabilităților fiecăreia. Procurorul șef al DNA Laura Codruța Kovesi criticase nivelul scăzut de recuperare a prejudiciului și de executare a deciziilor de confiscare. 

Gândul a formulat o cerere în baza legii 544/2001 privind accesul la informaţii de interes public, în care solicitam ca ANAF să explice cum decurge procedura de recuperare a prejudiciului din dosarul lui Dan Voiculescu. Curtea de Apel a stabilit că statul trebuie să recupereze 60 de milioane de euro de la Dan Voiculescu şi a dispus sechestru pe o serie de bunuri, precum clădirile în care funcţionează Antena 3, Antena Tv Group sau GRIVCO.

În consecinţă, în cererea noastră, am solicitat ANAF să explice dacă, spre exemplu, a încheiat contracte cu aceste entităţi pentru închirierea sediilor care acum au intrat în proprietatea statului. De asemenea, am solicitat să ni se spună dacă au fost demarate procedurile de evacuare a societăţilor care ocupă aceste sedii aparţinând statului.

În replică, ANAF a transmis într-un răspuns oficial că toate aceste detalii sunt secrete, astfel că presa şi opinia publică nu au dreptul să le afle.

„Totodată, cu privire la furnizarea de informaţii, altele decât cele publicate pe site-ul ANAF, menţionăm că, potrivit art. 11 alin. (2) din O.G. nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi pct. 11.1 din H.G. nr. 1050/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală acestea sunt supuse secretului fiscal”, se arată în răspunsul ANAF

Precizăm, însă, că articolele invocate de ANAF vorbesc de principii generale legate de caraterul informaţiilor care circulă în instituţie, iar gândul nu a solcitat numere de cont, tranzacţii ori rapoarte de control, ci doar precizări legate de proceduri.

Art. 11 alin. (2) din O.G. nr. 92/2003 spune următoale:

(2) Informaţiile referitoare la impozite, taxe, contribuţii şi alte sume datorate bugetului general consolidat pot fi transmise numai:
a) autorităţilor publice, în scopul îndeplinirii obligaţiilor prevăzute de lege;
b) autorităţilor fiscale ale altor ţări, în condiţii de reciprocitate în baza unor convenţii;
c) autorităţilor judiciare competente, potrivit legii;
d) în alte cazuri prevăzute de lege

Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 art 11 privind secretul secretul fiscal spune următoarele:

    (1) Funcţionarii publici din cadrul organului fiscal, inclusiv persoanele care nu mai deţin această calitate, sunt obligaţi, în condiţiile legii, să păstreze secretul asupra informaţiilor pe care le deţin ca urmare a exercitării atribuţiilor de serviciu.

Gândul a informat pe 8 octombire că statul a preluat o clădire din proprietatea Institutului de Chimie Alimentară în contul prejudiciului de 60 milioane euro stabilit în dosarul de spălare de bani în care Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare. Surse din cadrul instituţiilor care se ocupă de recuperarea prejudiciului au arătat că imobilul aflat pe strada Bucureşti Ploieşti nr 25-27 a fost întabulat „pe statul român”. Asta înseamnă că recuperarea prejudiciului în Dosarul ICA a început. Clădirea face parte din lotul de proprietăţi pentru care instanţa a dispus confiscarea în Dosarul ICA, în care Dan Voiculescu a fost condamnat. La această adresă, funcţionează redacţia postului de televiziune Antena 3.

Totodată, statul a preluat o clădire din proprietatea Institutului de Chimie Alimentară în contul prejudiciului de 60 milioane euro stabilit în dosarul de spălare de bani în care Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare. Surse din cadrul instituţiilor care se ocupă de recuperarea prejudiciului au arătat că imobilul aflat pe strada Bucureşti Ploieşti nr. 25-27 a fost întabulat „pe statul român”. Asta înseamnă că a început recuperarea prejudiciului  în Dosarul ICA, potrivit unor surse gândul. Clădirea face parte din lotul de proprietăţi pentru care instanţa a dispus confiscarea în Dosarul ICA, în care Dan Voiculescu a fost condamnat. La această adresă funcţionează redacţia postului de televiziune Antena 3.

Contactat de gândul la începutul lunii pentru a comenta stadiul recuperării prejudiciului din dosarul Voiculescu, Mihai Gadea, directorul Antena 3 ,nu a dorit să facă nici un fel de comentariu. „Nu doresc să vorbesc cu dumneavoastră”, a spus Mihai Gâdea.

În august 2014, omul de afaceri în vârstă de 67 de ani a fost condamnat definitiv la 10 ani de închisoare în dosarul privatizării ICA. Voiculescu a primit pedeapsa maximă prevăzută în noul Cod penal, legea mai favorabilă în cazul său. Totodată, lui Voiculescu i s-au interzis mai multe drepturi, printre care dreptul de a fi ales, timp de cinci ani.”