Frauda in achizitii si confiscarea extinsa – noile provocari in combaterea coruptiei

Combaterea fraudei în achiziţiile publice şi folosirea instrumentului confiscării extinse a averilor dobândite ilicit au fost principalele teme ale dezbaterii organizate de luni, 4 noiembrie 2013, de Expert Forum şi Freedom House România.

Laura Ştefan, moderatoarea întâlnirii de la Hotel Intercontinental la care au participat judecători, procurori şi jurnalişti, a arătat că pedepsele cu închisoarea nu sunt sunt suficiente și a subliniat importanţa confiscării banilor dobândiţi ilicit în combaterea crimei organizate și corupției.

 Ultimele decizii judecătoreşti dovedesc că instituţia confiscării extinse este un instrument eficace, a spus procurorul şef DNA Laura Codruţa Kovesi. Însă pentru recuperarea prejudiciului şi confiscarea extinsă, investigaţia penală trebuie dublată şi de o investigaţie financiară. Problema este că în cauzele complexe DNA nu are resurse umane pentru a identifica în timpul investigaţiei toate bunurile care pot fi supuse confiscării extinse. Laura Codruţa Kovesi a spus că a solicitat suplimentarea numărului de poliţişti în cadrul DNA prin detaşarea a 50 de poliţişti de poliţie judiciară în directa subordonare a procurorilor anticorupţie pentru constituirea unui birou care să facă aceste investigaţii financiare.


Şi Oana Schmidt-Hăineală, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, s-a pronunţat pentru “folosirea fără ezitare” a confiscării extinse: „E la fel de importantă pedepsirea cât şi confiscarea, iar persoanele condamnate definitiv pentru fapte penale să fie private de produsul ilicit al acestor fapte.”

În ceea ce priveşte combaterea fraudei în achiziţiile publice, a fost subliniată puţina atenţie acordată de către legislaţie şi instituţii derulării contractelor după momentul semnării acestora. Un alt punct vulnerabil este tratamentul diferit acordat contractelor care implică fonduri naționale în comparație cu cele derulate pe fonduri europene, care, deși sunt de mai mică anvergură, sunt mai atent monitorizate.

Direcția Națională Anticorupție a identificat trei probleme legate de fraudele în achiziţiile publice, a arătat procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. Cum nu există o incriminare specifică a fraudei în achiziţii, de cele mai multe ori se fac cercetări privind infracţiunea subsidiară de abuz în serviciu. Probleme apar și la stabilirea prejudiciului în cazurile în care autoritatea care trebuie să se constituie parte civilă este chiar persoana care a produs prejudicierea instituţiei. În fine, o altă problemă ţine de soarta contractelor care se încheie ilegal, contracte care continuă şi chiar se finalizează pe măsură ce investigaţia se derulează şi se pronunţă o condamnare definitivă.

În contextul numărului scăzut de sesizări ale ANRMAP, Cicerone Stan, şeful Direcţiei de supraveghere ex-post din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, a subliniat nevoia ca agenţii constatatori (18 agenţi care pot constitui maximum nouă echipe) să aibă criterii, un check-list care să indice că o faptă care constituie contravenţie ar putea fi şi o faptă penală. Printre indicatorii de fraudă, Cicerone Stan a enumerat şi cazurile în care cei care se adresează Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), dar îşi retrag plângerea și devin, ulterior, subcontractanţi în contractul pe care îl contestaseră.

Lehel Lorand Bogdan, președintele CNSC, a arătat că în prezent sunt prea multe proceduri în SEAP, peste 15.000 de autorități contractante, imposibil de monitorizat. Multe dintre acestea sunt mici primării, fără personal calificat în licitații.

Președintele Expert Forum, Sorin Ioniță, a prezentat sudiul OLAF privind costurile fraudei în achizițiile publice publice. Realizat la cererea europarlamentarului Monica Macovei în opt state ale UE și în cinci domenii (infrastructură de transport, sănătate, dezvoltare și cercetare, utilități publice), studiul OLAF estimează între 1.4 și 2.2 miliarde de euro pierderile directe datorate corupției în achiziții în 2010.

Dezbaterea „Noi provocări în lupta împotriva corupţiei la nivel înalt” este un proiect Expert Forum
în parteneriat cu Freedom House România, desfăşurat în cadrul Iniţiativei pentru o Justiţie Curată, finanţat de de Ambasada SUA la Bucureşti.