FOTOGALERIE & STUDIU DE CAZ. Oradea a atras 150 de milioane de euro, fonduri europene. Palatul ars al Episcopiei Greco-Catolice ar putea fi refăcut tot pe banii UE

Oradea este unul dintre orașele cu o rată uriașă de absorbție a fondurilor europene, cu peste 150 de milioane de euro în ultimii zece ani. Banii de la UE nu doar că au schimbat centrul orașului și au atras turiști pe bandă rulantă, ci sprijină și municipalitatea să treacă peste catastrofe precum incendiul care a devastat o bună parte din Palatul Episcopiei Greco-Catolice. În cele ce urmează, am analizat proiectele relevante realizate aici.

Reabilitarea Pieței Unirii, centrul municipiului Oradea, este unul dintre proiectele care au schimbat complet fața orașului, dar cel mai important proiect aflat încă în desfășurare este termoficarea: a fost achiziționată o centrală nouă pe gaz și se înlocuiesc principalele magistrale termice din oraș. Cât privește Palatul episcopal mistuit de flăcări, este vizată și introducerea acestuia în circuitul cultural al orașului, după reabilitare.

Schimbarea la față a unui oraș nu poate ocoli inima lui, locul…