Proiectul „Media Literacy Booster” urmărește dezvoltarea competențelor de alfabetizare mediatică (media literacy) și implicare civică în rândul tinerilor. Acesta va crea materiale de instruire, instrumente educaționale inovatoare, un manual de curs și o platformă educațională online. Studenții vor beneficia de un program de formare pentru a deveni traineri, urmând să instruiască elevi de liceu din județele Prahova, Giurgiu și Călărași. Proiectul se aliniază cadrului UNESCO pentru alfabetizare mediatică, vizând dezvoltarea elevilor ca participanți activi și creatori de conținut. Activitățile includ ateliere locale, o secțiune online dedicată pe site-urile Freedom House Romania și PRESShub, realizarea unui suport de curs și a unui manual pentru tinerii traineri.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt:
- îmbunătățirea competențelor media a 25 de studenți participanți la sesiunea de training-uri, care vor instrui, la rândul lor, circa 100 de elevi de liceu
- lansarea unei secțiuni online dedicată instrumentelor și metodelor de alfabetizare mediatică
- realizarea unui suport de curs și manual privind educația pentru democrație și alfabetizare mediatică
- organizarea unor workshop-uri intensive în București
- în final, 8 studenți vor fi selectați pentru a instrui, la rândul lor, elevi din liceele județelor Prahova, Giurgiu și Călărași, asistați de jurnaliști și experți în combaterea dezinformării.
Cu o durată de 5 luni, proiectul răspunde nevoii de alfabetizare mediatică într-un context digital în care tinerii întâmpină dificultăți în a distinge informația falsă de cea adevărată. Prin formarea tinerilor traineri și implicarea elevilor, „Media Literacy Booster” promovează o societate informată, critică și rezilientă, urmând să reducă vulnerabilitatea noii generații la dezinformare și stimulând participarea activă în viața civică.
Proiectul este implementat de către New Data Academy în parteneriat cu Freedom House România, cu sprijinul financiar al Departamentului de Stat al S.U.A prin Programul anual de finanțări.
Proiectul „Media Literacy Booster” beneficiază de expertiza unor profesioniști remarcabili în domeniul alfabetizării media și al combaterii dezinformării, având ca obiectiv formarea tinerilor ca traineri. Experții implicați în proiect vor asigura continuitatea acestuia, prin transformarea training-urilor „Media Literacy Booster” într-un program de lungă durată pentru dezvoltarea competențelor esențiale de navigare și evaluare critică a informației pentru noi grupuri-țintă.
Echipa de proiect
Nicolae ȚÎBRIGAN este președinte al Asociației New Data Academy (și coordonator al proiectului Digital Forensic Team – www.digiforteam.ro). Are un doctorat în sociologie și este trainer în alfabetizare media și digitală, specializat în combaterea dezinformării. De asemenea, este cercetător științific la Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu” al Academiei Române.
Diana MORARU este vicepreședinta Asociației New Data Academy și editor social media pentru Digital Forensic Team – DFT. Deține un master în Politici Europene și Românești, licențe în Jurnalism și Științe Politice, și o diplomă de lucrător de tineret obținută în 2012. Este specializată în științe ale comunicării, jurnalism și comunicare strategică.
Ciprian CUCU este expert investigator și analist de date la Digital Forensic Team – DFT, deținător al unui doctorat în Statistică și Cibernetică. Ca lector la Universitatea din Alba Iulia, predă informatica și cercetează dezinformarea online. Co-fondator al Asociației „Forum Apulum” pentru promovarea culturii civice și a gândirii critice în rândul tinerilor.
Cristina GUSETH este directoarea Fundației Freedom House România (FHR), din 1997. Înainte de aderarea României la UE (2005-2007), Cristina Guseth a coordonat departamentul de relații media și PR din cadrul Delegației Comisiei Europene în România. Din 2017, Freedom House România a dezvoltat prima rețea de presă locală din România – PressHub – care cuprinde peste 30 de publicații.
Bianca TOMA coordonează programele CRPE privind Buna Guvernare, Justiția și Afacerile Europene. Trainer specializat în politici europene, Bianca este și autoarea recomandărilor de politici ale CRPE pe diverse domenii și a Indexului de Sustenabilitate al Direcției Naționale Anticorupție. Este absolventă a programului de Masterat în Politici Europene și Comunicare al IHECS Bruxelles și are peste zece ani experiență în mass-media unde a coordonat mai multe proiecte regionale și naționale (print și TV).
Acest proiect este finanțat în parte printr-un grant al Departamentului de Stat al S.U.A. Opiniile, constatările și concluziile prezentate în această lucrare sunt ale autorului/autorilor și nu le reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al S.U.A.