Finalizarea proiectului FHR-OLAF „Expertiză și legislație pentru protecția sporită a intereselor financiare ale UE”

În 2015, în cadrul proiectului derulat de Freedom House România în parteneriat cu Oficiul European de Luptă Antifraudă, au avut loc la Sibiu, Iași și Cluj trei seminare dedicate funcționarilor și avocaților care doresc să-și îmbunătățească expertiza în gestionarea achizițiilor publice din fonduri europene. Cele trei evenimente au reunit 79 de participanți din publicul țintă (23 la Sibiu, 34 la Iași și 22 la Cluj).

La cele trei seminare moderate de Dacian Dragoș, profesor de drept administrativ și european la Universitatea Babes Bolyai, au intervenit ca speakeri Eduard Badea și Cicerone Stan – directori în cadrul ANAP, Emanuel Petrescu – consilier în cadrul Direcţiei Control a DLAF, Gelu Cazan, Milica Dobrotă și Valeria Tudora – specialiști și practicieni români în achiziții publice,  Dan Barna și Ion Georgescu – experți în accesare fonduri structurale și de coeziune europene în cadrul Structural Consulting Group (fonduri-structurale.ro), Dariusz Piasta – directorul Oficiului pentru Achiziții Publice din Polonia, Zoran Blazevic, Olivier Moreau și Abby Semple – experți internaționali și practicieni în achiziții publice din Croația, Franța, respectiv Marea Britanie.

Principalele teme de discuții ridicate în cadrul seminarelor au fost legate de aplicarea ofertei celei mai avantajoase din dpdv economic, diversificarea procedurilor de achiziții publice (inclusiv prin apelarea la metode precum sistemul dinamic ori dialogul competitiv), împărțirea contractelor pe loturi cerută de directive pentru avantajarea IMM, forrmele pe care le poate lua conflictul de interese în procedurile de achiziții publice, documentul unic european- DEAU, problema terţul susţinător (instituție de care se face abuz în România și mijloace de reglementare) și utilizării capacităţilor altor entităţi, probleme legate de modificarea contractului în noile directive europene.

Conferința de închidere s-a desfășurat în București, în 11 decembrie 2015, cu participarea doamnei Roxana Mînzatu – președintele Agenției Naționale pentru Achiziții Publice – și domnului Andrei Chendi – directorul Departamentului pentru Lupta Antifraudă. Eduard Badea, șeful serviciului Reglementare din cadrul ANAP, a prezentat și a răspuns întrebărilor privind liniile de forță ale viitoarelor norme metodologice ce vor detalia legislația achizițiilor dezbătută în prezent în Senatul României.

Proiectul derulat de Freedom House România și Oficiul pentru Lupta Antifraudă a fost gândit ca o măsură de prevenție a fraudei în achiziții.

Publicul țintă a fost format din practicieni:

– functionari și personal din departamentele de achiziții și investiții ale Autorităților Contractante

– avocați și consultați care doresc să-și îmbunătățească expertiza în gestionarea achizițiilor publice din fonduri.

Mai multe infomații despre acest proiect sunt oferite de siteul nostru dedicat domeniului achizițiilor publice din România.


Evenimentele proiectului au fost organizate cu sprijinul Programului Hercule III (2014-2020) al Uniunii Europene. Acest program este implementat de către Comisia Europeană. A fost înființat pentru promovarea activităților în domeniul protejării intereselor financiare ale Uniunii Europene. (pentru informații suplimentare accesați http://ec.europa.eu/anti_fraud/olaf-and-you/funding/index_en.htm)


Aceată comunicare reprezintă strict viziunea autorului. Comisia Europeană nu este responsabilă pentru felul în care pot fi folosite informațiile conținute.