FHr condamnă atacul AUR la adresa jurnaliștilor!

Freedom House România condamnă ferm atacul AUR la adresa jurnaliștilor

Freedom House România și redacția PressHUB condamnă ferm acțiunea Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), partid parlamentar, ce a lansat miercuri un atac inadmisibil la libertatea presei din România.

AUR și-a instigat susținătorii să alcătuiască o „listă neagră” cu publicații și posturi TV etichetate ca fiind „cele mai toxice și false organe de presă”.

Acțiune de incriminare a jurnaliștilor este nedemnă pentru un partid parlamentar. Instigarea este inacceptabilă și periculoasă, încalcând flagrant principiile de funcționare ale unei societăți democratice.

Reamintim liderilor AUR, în rândul cărora se regăsesc și foști jurnaliști, că o societate sănătoasă nu poate funcționa fără presă. Fără sancționarea publică de către presă a acțiunilor liderilor politici care au pus în pericol parcursul democratic al României, societatea ar fi arătat astăzi altfel, cu libertăți de manifestare inclusiv publice mult limitate.

Reamintim de asemenea tuturor susținătorilor AUR că rolul politicienilor și al partidelor este de a apăra și garanta toate drepturile prevăzute de Constituția României, inclusiv dreptul la liberă exprimare, dreptul la informare și libertatea presei.

Politicienii și partidele politice au obligația să își cântărească într-o manieră responsabilă discursul și manifestările publice, mai ales atunci când acestea riscă să alimenteze derapaje grave în societate.

Freedom House și redacția PressHUB insistă că întocmirea unor „liste negre”, încurajată oficial de către Alianța pentru Unirea Românilor, reprezintă un pericol real. De la violența discursului public și acțiunile incitatoare de pe rețelele sociale de comunicare până la violența fizică, în stradă, nu mai e decât un pas. Un pas care, o dată făcut, poate avea consecințe dramatice, pe termen lung.

Freedom House România și redacția PressHUB își declară solidaritatea față de jurnaliștii și publicațiile supuse presiunilor politicienilor de la AUR, care comit un atac la temelia unei societăți libere și democratice.

Invităm toți cetățenii să ia atitudine și să respingă ca inacceptabile astfel de manifestări care, în final,  ne afectează pe toți.

Miercuri jurnaliștii au fost ținta. Mâine poți fi tu sau oricare dintre noi.