Experţii în problema transnistreană dau alarma: Separatiştii, ajutaţi de Moscova, se înarmează de război!

Reprezentanţii mai multor organizaţii neguvernamentale subliniază că Federaţia Rusă nu este interesată ca ţara noastră să avanseze în procesul de integrare europeană și de aceea va încerca să-l compromită prin escaladarea situaţiei din stânga Nistrului, afirmă analiştii. „În zona geografică pe care o numim zona de securitate există suficient potențial pentru a declanșa anumite operațiuni. Noi putem să ne trezim cu acțiuni pe întreg teritoriul. Nu va fi acea escaladare înceată ca în 1992. Acum lucrurile vor fi foarte rapide. Noi am slăbit capacitatea de apărare a RM în două, am schimbat profilul Armatei Naționale. Ea nu este o armată care poate ataca și nu este o armată care ar putea să se apere de inamicul potențial”, a declarat analistul politic, Viorel Cibotaru, în cadrul unei conferințe de presă.

Totodată, comentatorul politic, Arcadie Barbăroșie, consideră că sunt create toate premisele pentru degradarea situației și că asta are loc în legătură cu apropierea summitului de la Vilnius.

„Pe măsura apropierii summitului UE de la Vilnius sporește riscul de provocări internaționale a confruntărilor armate în zona de securitate în scopul compromiterii perspectivei europene a Republicii Moldova. Federația Rusă nu dorește ca RM să se consolideze ca stat de drept și democratic în baza unui parteneriat oferit de UE”, susține Arcadie Barbăroșie.

Analistul a mai menționat că OSCE trebuie să intervină ca să nu permită declanșarea unui conflict armat.

„Facem un apel către OSCE și Ucraina, care deține președinția OSCE, ca să nu admită declanșarea unui conflict armat în regiunea transnistreană și alimentarea acestuia din exterior”, a adăugat Arcadie Barbăroșie.

Citește Declaraţia reprezentanţilor societăţii civile cu privire la evoluţia situaţiei în raioanele de est ale Republicii Moldova