După doi ani de studiu în afară, îmi doream să mă racordez într-un mod activ la ce se întâmplă în România. Un stagiu în țară mi s-a părut cea mai bună idee. Fiind studentă la Științe Politice, m-am orientat spre sectorul societății civile, tocmai pentru că voiam să aflu „de la sursă“ care este gradul de comunicare dintre ONG-uri și instituțiile publice, dar și care este efectul inițiativelor lor asupra reformelor derulate de aceste instituții.
Experiența stagiului la Freedom House nu numai că m-a familiarizat cu mediul ONG din România, ci m-a suprins în mod pozitiv.
Am fost primită în echipa Freedom House, restrînsă, dar extrem de comunicativă și deschisă, și mai ales, dedicată cauzelor în care se implică.
Participând la derularea diferitelor proiecte, am realizat rolul cheie pe care îl joacă ONG-urile: acela de a aduce împreună oameni din diferite domenii și de a-i face să profite de acest schimb de cunoștințe.
Am avut ocazia să cunosc o mulțime de oameni interesanți, din domenii care variază de la jurnalism la afaceri europene participând la organizarea evenimentelor Freedom House România.
În plus, am avut ocazia de a-mi dezvolta competențe profesionale importante legate de project management și de organizarea de evenimente.
Ceea ce m-a impresionat în această experiență este implicarea activă și de durată a Freedom House România în lupta anticorupție prin inițiative bine țintite, precum proiectele de combatere a criminalității în achizițiile publice și de susținere a confiscării extinse.
Experiența acestui stagiu mi-a demonstrat că prin astfel de proiecte poate fi menținut un dialog între societatea civilă, instituțiile publice și actorii internaționali, dialog vital pentru integrarea europeană a țării.
Cred că ceea ce am câștigat cel mai mult în urma acestei experiențe este schimbarea viziunii mele asupra reformelor din România.
De la o viziune ușor pesimistă am ajuns la o perspectivă critică asupra situației, dar optimistă.
Așadar, consider că atâta timp cât inițiative precum cele ale Freedom House România vor fi derulate, România are posibiliatea de a se schimba în bine.
Liliana a colaborat ca stagiar cu echipa Freedom House România timp de o lună , în iulie 2014. A fost implicată în implementarea proiectului Bursele Europene: Junalişti în Dialog, participând la organizarea unui seminar adresat jurnaliştilor din presa locală – seminarul de la Constanța. A contribuit la dezvoltarea de noi proiecte ce au fost aplicate de FHR, realizând cercetări despre reforma justiției și politicile anticorupţie din Republica Moldova, despre noile reglementări europene în domeniul achiziţiilor publice, dar şi la realizarea aplicaţiilor pentru finanţări. Pe lângă acestea, a redactat comunicate despre evenimentele Freedom House şi sinteze ale proiectelor organizaţiei.