Emisar SUA la Bucuresti dupa martea neagra

Asistentul pentru afaceri europene şi eurasiatice, Victoria Nuland, va face o vizită la Bucureşti în 10 şi 11 ianuarie 2014. Înaltul oficial american din cadrul Departamentului de Stat va discuta despre necesitatea întăririi statului de drept cu demnitari ai guvernului Ponta şi cu reprezentaţi ai societăţii civile. Potrivit unor infomații de presă, Victoria Nuland nu s-ar întâlni cu premierul Victor Ponta, ci doar cu Președintele Băsescu și ministrul de Externe, Corlățan. O vizită similară a efectuat predecesorul doamnei Nuland, Philip Gordon, în 2012, după puciul USL contra statului de drept.

Contextul vizitei actuale a emisarului SUA este dat de acuzaţiile la adresa magistraţilor proferate de premierul Victor Ponta după condamnarea lui Adrian Năstase şi de modificarea Codului Penal efectuată în „marțea neagră” (10 decembrie 2013), prin care au fost practic dezincriminate corupţia şi conflictul de interese.

Ambasada SUA la București și reprezentantul SUA la Consiliul Permanent al OSCE au criticat aceste amendamente. 

Sesizată de 92 de judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Curtea Constituţională urmează să se pronunţe miercuri, 15 ianuarie 2014, asupra constituționalității amendamentelor adoptate de Parlamentul României.