VOICULESCU și MENCINICOPSCHI: condamnați la 5, respectiv 6 ani de închisoare cu executare pentru corupţie

La patru ani de când a fost trimis în judecată, omul de afaceri Dan Voiculescu a fost condamnat joi de magistraţii Tribunalului Bucureşti la 5 ani de închisoare cu executare, în dosarul privind privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). În acelaşi dosar cunoscutul nutriţionist Gheorghe Mencinicopschi a fost condamnat la 6 ani de închisoare cu executare. Decizia nu este definitivă. Imediat după pronunţarea sentinţei, Dan Voiculescu a postat pe blog „un scurt mesaj“. „Am un scurt mesaj pentru cei care mă cunosc – şi ştiu cât de mult îmi place lupta: să nu-şi facă griji! Iar cei care nu mă plac sau nu mă cunosc să nu se bucure prematur: orice s-ar intampla, REVIN  Decizia de azi in dosarul Telepatia reprezinta o nedreptate“.  

Profesorul Mencinicopschi a declarat joi că este o victimă colaterală, iar dacă până acum a avut încredere în justiţie, acum lucrurile s-au schimbat. Mai mult, profesorul a ţinut să precizeze că decizia instanţei reprezintă o „mare eroare”.   „Nu s-au vândut terenuri şi clădiri, ci acţiuni care au fost evaluate conform legii, institutul nu  a fost vândut. Eu nu am semnat niciun act cu preţuri. Institutul a fost scot la privatizare de A.D.S. conform unei hotărâri de guvern. S-a făcut o licitaţie, dacă nu ar fi venit nimeni la licitaţie, institutul ar fi putut fi vândut pentru un leu. Eu nu am participat la licitaţie. Nu ştiu câte firme au participat la licitaţie pentru că nu era treaba mea, vindea A.D.S.-ul, nu vindeam eu. Actele erau legale, că dacă nu erau legale nu le acceptau, A.D.S.-ul, Fisc-ul”, a declarat profesorul Gheorghe Mencinicopschi.   De asemenea, acesta a precizat că nu avea afaceri cu Dan Voiculescu, cu care nu a vorbit nici măcar despre politică.

Judecătorii au mai decis ca toţi condamnaţii să înapoieze Ministerului Agriculturii peste 60 de milioane de euro.    Separat Dan Voiculescu este obligat să înapoieze statului 135.000 de euro, bani ce reprezintă contravaloarea a 19 milioane de acţiuni ale ICA donate de omul de afaceri fiicei sale, Camelia. De asemenea, instanţa a pus sechestru pe mai multe conturi ale omului de afaceri printre care unul deschis la BRD în care se află suma de 15 milioane de lei.   Lui Dan Voiculescu i-au fost interzise şi mai multe drepturi civile pe o perioadă de 3 ani de la ispăşirea pedepsei.

Citeste mai mult aici