Ultimele decizii judecătoreşti dovedesc că instituţia confiscării extinse este un instrument eficace, a spus procurorul şef DNA Laura Codruţa Kovesi la conferinţa „Noi provocări în combaterea corupţiei” organizată de Expert Forum şi Freedom House România.
Pentru recuperarea prejudiciului şi confiscarea extinsă, investigaţia penală trebuie dublată şi de o investigaţie financiară. În acest moment însă, în cauzele complexe, DNA nu are resurse umane suficiente pentru a identifica în timpul investigaţiei toate bunurile care pot fi supuse confiscării extinse. Laura Codruţa Kovesi a spus că e necesară suplimentarea numărului de poliţişti în cadrul DNA. Procuror şef al DNA a solicitat detaşarea a 50 de poliţişti de poliţie judiciară în directa subordonare a procurorilor anticorupţie pentru înfiinţarea unui birou care să facă aceste investigaţii financiare.
Laura Ştefan, moderatorul evenimentului organizat în cadrul Programului „Iniţiativa pentru o justiţie curată”, la care au participat judecători, procurori şi jurnalişti, a subliniat importanţa recuperării banilor dobândiţi ilicit, mai ales în condiţiile în care pedepsele cu închisoarea nu mai par suficient de descurajatoare.
Şi Oana Schmidt-Hăineală, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, s-a pronunţat pentru “folosirea fără ezitare” a confiscării extinse: „E la fel de importantă pedepsirea cât şi confiscarea, iar persoanele condamnate definitiv pentru fapte penale să fie private de produsul ilicit al acestor fapte.”
Combaterea fraudei în achiziţiile publice şi folosirea instrumentului confiscării extinse a averilor dobândite ilicit au fost principalele teme ale dezbaterii organizate de luni, 4 noiembrie 2013, de Expert Forum şi Freedom House România în cadrul programului „Iniţiativa pentru o justiţie curată”.