Comisia pentru jusiție și afaceri interne a Parlamentului European (LIBE) a votat cu 44 de voturi „pentru”, unul „contra” și o „abținere” proiectul de Directivă privind confiscarea bunurilor provenite din infracțiuni. Proiectul a fost negociat în „trialog” de Raportorul Parlamentului European, Monica Macovei, cu Consiliul UE și Comisia Europeană.
Acest proiect de Directivă a făcut astăzi un pas important în perspectiva adoptării de către plen – prevăzută pentru februarie 2014. Odată adoptată de de Parlament și Consiliu, statele membre vor avea la dispoziție 30 de luni pentru transpunerea în legislația națională a Directivei privind punerea sub sechestru, confiscării bunurilor provenite din infracțiuni în UE.În mai 2013, proiectul inițiat de Comisia Europeană a fost amendat într-o primă instanță în Parlamentul European la propunerea Raportorului Monica Macovei. La vremea respectivă, Deutsche Welle aprecia că adoptarea acestei Directive „va declanşa o schimbare de anvergură la nivelul întregului continent.” La dezbaterea din mai 2013 au fost întărite prevederilor privind confiscarea, care se refereau inițial la crima organizată.
Apoi, în urma negocierilor Raportorului PE cu reprezentanții Comisiei și Consiliului UE a fost hotărâtă ca procedura confiscării extinse să se aplice mai multor infracțiuni:
– corupția activă și pasivă în sectoarele publice și private, precum și corupția activă și pasivă a oficialilor UE și ai statelor membre;
– apartenența la o organizație infracțională;
– pornografia infantilă;
– criminalitatea informatică.
Mai mult, confiscarea de la terți va fi posibilă în cazul bunurilor transferate pe gratis ori sub prețul pieței, sau când terțul știa ori ar fi trebuit să știe că scopul transferului sau achiziției era cel al evitării confiscării.
Mai multe state membre au avut însă reticențe față de procedura confiscării în absența unei condamnări penale, instrument care există în Marea Britanie și Irlanda.
„În ceea ce privește acțiuni viitoare în acest domeniu, o declarație omună a Consiliului și Parlamentului European cere Comisiei Europene să realizeze un studiu privind benefiiile confiscării în absența unei condamnări penale”, a edclarat Monica Macovei.