Despre confiscarea extinsă și confiscarea civilă

In cadrul conferintei “Confiscarea extinsa: cat recuperam?”, organizata de Freedom House Romania,  Ministerul Justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii, Institutul National al Magistraturii, Ministerul Public, Directia de Investigare a Fraudelor din cadrul IGPR si Expert Forum, europarlamentarul Monica Macovei a vorbit despre confiscarea civila si despre confiscarea extinsa si evolutiile la nivelul UE. 

„Prezumtia de la care plecam si care este dovedita de realitate este urmatoarea: confiscarea in procese penale si numai dupa o condamnare penala si confiscarea doar a obiectului pentru care persoana a fost condamnata penal este total insuficienta pentru a lupta cu criminalitatea organizata sau alt tip de criminalitate. Asta e sistemul care se aplica acum in Romania, desigur avem si confiscarea extinsa, mai nou, in Codul penal, insa inca putin aplicata. 

Vreau sa va exemplific. Pornim de la o condamnare penala pentru ca te-a prins pentru trafic de droguri, dar te-a prins pentru 1000 de euro. Te trimite la inchisoare, nu stiu, 2 ani si iti confisca 1000 de euro. Dar tu faci parte dintr-o retea de crima organizata unde sunt sute sau mii de oameni, unde sunt milioane de euro – banii acestia raman afara, nu sunt confiscati pentru ca am confiscat numai o mie de euro fiindca cu atata te-am prins, banii acestia raman afara si produc in continuare retele de crima organizata: de trafic de droguri, de persoane, de armament, finanteaza terorismul, orice fel de infractiune. Persoana care sta la inchisoare isi poate conduce afacerile sau le conduc ceilalti care au scapat si care sunt afara. Oricum, cand iese va avea mai multi bani decat cand a intrat. In Conventia Natiunilor Unite impotriva Coruptiei se recunoaste practice acest lucru, ca nu se mai poate merge doar cu aceasta confiscare bazata pe condamnarea penala si se recomanda statelor membre ONU sa adopte o confiscare care sa nu se bazeze pe condamnare penala, care poate fi in proceduri penale sau in proceduri civile.”

Continuarea stirii pe www.monica-macovei.ro

VIDEO Monica Macovei – despre confiscarea extinsa si civila