Deși are cărbune la discreție, Valea Jiului se chinuie de șase ani să își reabiliteze sistemul centralizat de încălzire cu fonduri europene

Locuitorii din Valea Jiului se încălzesc cu centrale pe gaz sau lemn, în ciuda faptului că stau, practic, pe un munte de cărbune. Sistemul centralizat de încălzire nu a mai fost reabilitat din comunism, motiv pentru care s-a produs debranșarea majorității orașelor deservite de Magistrala Termocentralei Paroșeni. Singurele încă rămase în sistem mai sunt orașele Vulcan și Petroșani. Aici, autoritățile locale încearcă de șase ani să înființeze o Asociație de Dezvoltare Intercomunitară cu care să acceseze fonduri europene pentru a-și reabilita sistemul centralizat de încălzire, însă nu au avut șanse de succes până în acest moment.

  • Maximum 2000 de abonați mai figurează pe lista celor care așteaptă agent termic în sistem centralizat de la Termocentrala Paroșeni.
  • Magistrala de la Termocentrala Paroșeni, care asigură agentul termic, este foarte veche și generează pierderi însemnate.
  • Fondurile europene ar fi putut rezolva problema asigurării…