Descurajarea neglijenţei în serviciu şi a comportamentului fraudulos

Oliver ALDEA - judecătorJudecătorul german Oliver Aldea a susţinut în Bucureşti, în cadrul ultimului seminar privind achiziţiile publice organizat de Freedom House România, o prezentare despre abordarea sistemului legal German în cazurile de fraudă care implică fondurile europene, în particular din perspectiva judecătorilor asupra pedepsirii comportamentului fraudulos.

Domnul Aldea a subliniat pentru audienţă particularităţile legii germane în ceea ce priveşte proviziile acestora legate de pedepsirea folosirii frauduloase sau neglijente a fondurilor publice.

În acest sens, considerând dificultatea de a stabili in mod clar intenţia în raport cu oferirea de informaţii greşite sau false sau in raport cu ascunderea sau eşecul de a oferi informaţii, “legea germană pedepseşte nu numai frauda dar şi neglijenţa gravă cu închisoare până la 3 ani”.
Aceste particularităţi, a arătat domnul Aldea, dezvăluie “intenţia legiuitorului German de a produce un efect de descurajare” împotriva comportamentului fraudulos şi neglijent.