De acum încolo, pentru toate ilegalitățile din administrația locală vor răspunde acarii Păun. Pentru politicieni, eventuala tragere la răspundere a subalternilor va fi doar o pagubă colaterală, o mică dificultate de parcurs.
Mecanismul nu e nou, nu îl inventează baronii noștri. El e folosit de mulți ani cu succes de Mafie și de alte organizații de crimă organizată. Pionii nu contează, contează doar banii și bunăstarea capilor.
Declarația integrala a vicepremierului este următoarea:
În România anului 2014, baronii locali taie și spânzură în zonele pe care le controlează cu un dispreț evident atât pentru lege, cât și pentru cei care încearcă să le spună că anumite lucruri nu sunt în regulă. Ajunge să citim extrasele din conversațiile pe care domnul Mazăre le poartă cu personalul primăriei, așa cum rezultă ele din dosarul DNA. E vreun dubiu acolo cu privire la cine deține puterea, cu privire la cine ia deciziile potențial ilegale? Sigur că nu: cel care decide este primarul și o face împotriva opiniei exprimate de specialiștii primăriei. Mai mult, acestora li se impune să elibereze actele necesare investitorului imobiliar, împotriva voinței lor. Nu am văzut până acum niciun politician tras la răspundere penală pentru acte pe care le-a semnat păcălit fiind de funcționarii pe care îi are în subordine. Dimpotrivă, dosarele penale trimise în judecată ne arată politicieni care fac ce vor cu resursele publice și care nu dau o ceapă degerată pe atenționările specialiștilor. Oricum, răspunderea primarului sau a ministrului nu o înlătură pe cea a funcționarului care semnează alături de el: acesta răspunde, la rândul lui, pentru opinia exprimată.
În dulcele stil românesc, noi discutăm aprins despre declarațiile domnului Dragnea și, în acest timp…
Parlamentul adoptă discret o lege inițiată de doamna Firea și domnul Vâlcov (ambii PSD), prin care primarii și președinții consiliilor județene primesc undă verde pentru a-și delega atribuțiile personalului din subordine. Textul integral al Legii 20 din martie 2014 (care modifică Legea administrației publice locale) este următorul:
„Art. 65 – Primarul poate delega atribuţiile ce îi sunt conferite de lege şi alte acte normative viceprimarului, secretarului unităţii administrativ-teritoriale, conducătorilor compartimentelor funcţionale sau personalului din aparatul de specialitate, precum şi conducătorilor instituţiilor şi serviciilor publice de interes local, în funcţie de competenţele ce le revin în domeniile respective. Art. 104 (7) – Preşedintele consiliului judeţean poate delega, prin dispoziţie, atribuţiile prevăzute la alin. (6) vicepreşedinţilor, conducătorilor compartimentelor funcţionale sau personalului din aparatul de specialitate, precum şi conducătorilor instituţiilor şi serviciilor publice de interes judeţean.”
Așadar, de acum încolo, pentru toate ilegalitățile din administrația locală vor răspunde acarii Păun. Pentru politicieni, eventuala tragere la răspundere a subalternilor va fi doar o pagubă colaterală, o mică dificultate de parcurs. Banii nu vor mai merge la partid pe semnătura baronilor, ci pe cea a funcționarilor.
Nu se vor mai retroceda terenuri ilegal de către primari, ci de către funcționari. Terenurile publice nu vor mai intra în obscure și păguboase asocieri în participațiune pe baza semnăturii primarilor, ci pe cea a funcționarilor. DNA s-ar putea să nu mai fie competent să ancheteze aceste dosare, pentru că faptele penale nu mai sunt comise, cel puțin aparent, de primari, a căror calitate atrage competența DNA, ci de funcționari, care sunt anchetați de parchetele obișnuite. Oricum, dispare groaza politicianului că într-o zi ar putea merge la închisoare pentru deciziile pe care le ia. În locul lui își va pierde libertatea un pion sacrificabil. Pe durata ispășirii pedepsei, politicianul – om bun și sufletist – va da, probabil, niște bănuți familiei acarului Păun și aceasta îi va fi recunoscătoare.
Mecanismul nu e nou, nu îl inventează baronii noștri. El e folosit de mulți ani cu succes de Mafie și de alte organizații de crimă organizată. Pionii nu contează, contează doar banii și bunăstarea capilor.
• Articol preluat din Revista 22
Laura Ștefan este expert anticoruptie al Expert Forum, moderator al dezbaterilor și conferințelor organizate de Inițiativa pentru o Justiție Curată.
Inițiativa pentru o Justiție Curată (IJC) a demarat în 2007 într-o coaliție de șapte ONG-uri. Programul IJC a fost derulat ulterior de Freedom House România și Expert Forum. Ințiativa pentru o Justiție Curată a susținut reforma justiției, sprijină consolidarea statului de drept și politicile anticorupție.