Cu ce avere va rămâne Fenechiu dacă va fi condamnat definitiv (Ondine Gherguț)

Dacă în România ar fi funcţionat instituţia confiscării extinse a ­averilor ce NU pot fi ­justificate, s-ar fi ­acumulat la bugetul ­statului zeci de milioane de euro, deoarece există texte de lege care ar putea fi ­aplicate.

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stan­ciu, a susţi­nut că „este necesară crearea unei jurispru­denţe şi a unei practici unitare pentru aplicarea legislaţiei confiscării extinse. Sechestrarea şi confiscarea tuturor bunurilor care au avut legătură cu infracţiunea ar preveni intrarea acestor bunuri, din nou, în circuitul infrac­ţional, dezvoltându-l”. (…)

Cine ar putea rămâne fără averi

Dacă se respectă regula de acum cu extinderea confiscării dacă persoana suspectată este condamnată definiv la 5 ani închisoare, deputatului Relu Fenechiu, dacă i se menţine pedeapsa de instanţa superioară, poate rămâne fără avere.

De asemenea, pot rămâne fără averi Dan Diaconescu, judecat pentru două infracţiuni de şantaj şi Dan Voiculescu, cercetat penal de DNA pentru complicitate la şantaj, dacă vor ­primi pedepse mai mari de 5 ani închisoare (pe actuala legislaţie). (…)Dacă, spre exemplu, am fi avut instituţia confiscării extinse pe vremea când ex-deputatul pe atunci PDSR Gabriel Bivolaru a fost condamnat pentru devalizarea cu circa 200 de milioane de dolari a BRD, acesta, după ispă­şirea pedepsei nu ar fi putut să-şi investească banii ascunşi în noi infracţiuni, aşa cum s-a întâmplat deja. Bivolaru şi-a „investit“ banii de la BRD în orga­nizaţii criminale care au fost prinse de curând furând combustibili la Constanţa.

Articolul integral pe www.romanialibera.ro