CSM a BLOCAT ACCESUL PRESEI la dosarele de coruptie. Consultarile cu ziaristii si societatea civila au fost FORMALE

Protestam faţă de decizia plenului Consiliului Superior al Magistraturii de a bloca accesul presei la dosarele penale şi civile aflate pe rolul instanţelor sau înregistrate la parchete.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a votat marţi, 6 mai 2014, proiectul de modificare a Ghidului privind relaţia dintre sistemul judiciar din România şi mass-media.

CSM a decis să modifice acest ghid pentru a-l corela cu prevederile Noului Cod Penal şi ale Noului Cod de Procedură Penală. Modificările aduse ghidului reglementează comunicarea informaţiilor din dosarele aflate pe rolul instanţelor şi a parchetelor.

 Proiectul votat de CSM poate fi consultat aici:

În ultimii 8 ani, şi în special din 2010 până în prezent, jurnaliştii au avut acces direct la dosarele penale şi civile de pe rolul instanţelor.

Comunicarea dintre parchete şi reprezentanţii mass-media s-a îmbunătăţit constant, în special după adoptarea „Ghidului privind relaţia dintre sistemul judiciar din România şi mass-media”.

Modificarea adusă astăzi acestui ghid înseamnă un pas înapoi în procesul de transparentizare a actului de justiţie.

În esenţă, CSM a votat ca în comunicarea cu presa în faza de urmărire penală, dar si după această fază, jurnaliştii sa aibă acces doar la extrase ale documentelor din dosarele penale.

Până acum, în baza unei simple solicitări, un jurnalist putea obţine de la diversele unităţi de parchete referatele cu propunerile de arestare preventivă ale unor suspecţi. Astfel, presa a putut să informeze corect opinia publică în cazurile mari de corupţie, când procurori solicitau arestarea unui deputat, senator, ministru.

Acum, informarea cetăţenilor va fi mult îngreunată. Presa nu va mai primi copiile documentelor, precum rechizitoriile sau referatele cu propunerile de arestare preventivă sau de începere a urmăririi penale.

Potrivit noului ghid, presa are acces numai la extrase ale acestor documente.

În plus, din aceste extrase vor fi eliminate „pasajele  referitoare la probe şi analiza acestora”. Această prevedere din ghid va determina parchetele şi instanţele să transmită către mass-media simple comunicate de presă golite de conţinut şi informaţii concrete.

Precizăm că Expert Forum, Freedom House România şi jurnaliştii specializaţi pe Justiţie au solicitat în cadrul a patru întâlniri cu reprezentanţii CSM eliminarea din ghid a prevederilor care limitează accesul la informaţii.

Au fost trimise către CSM propuneri concrete de modificare a ghidului care să garanteze şi respectarea drepturilor suspecţilor, dar şi un acces unitar al presei la informaţiile din dosarele penale şi civile.

De fiecare dată, reprezentanţii CSM s-au angajat că vor include aceste propuneri în varianta finală care va fi supusă votului plenului CSM. In final, acest lucru nu s-a mai întâmplat.

Procedura de consultare a societăţii civile a fost, așadar, una formală, CSM neînsuşindu-şi niciuna dintre propunerile  formulate de presă şi de ONG-uri. (Propunerile de amendamente făcute de jurnalisti si societatea civila care nu au fost luate in considerare)


Freedom House România

Expert Forum

Centrul de Investigațíi Media

Inițiativa pentru o Justiție Curată a demarat în 2007 într-o coaliție de șapte ONG-uri. Proiectul a fost derulat ulterior de Freedom House România și Expert Forum. Ințiativa pentru o Justiție Curată a susținut reforma justiției, sprijină consolidarea statului de drept și politicile anticorupție.