Cristina GUSETH: Publicul din Germania este foarte sensibil la teme precum corupție și stat de drept

Cristina GUSETH, Director Freedom House RomâniaAlegerile legislative din Germania, programate pe 22 septembrie, au impact asupra proiectului european și, implicit, asupra statelor membre. Ce impact vor avea asupra României? EurActiv.ro a cerut câteva opinii referitoare la acest subiect, din perspectiva democratică. Cristina Guseth, director Freedom House, a declarat pentru EurActiv.ro: „Pozitia creștin-democraților Angelei Merkel a fost și va fi aceeași: fermă împotriva oricăror derapaje. Chiar dacă ar veni la putere social-democrații, nu mă aștept la schimbări majore [în această privință].”

„Anul trecut și social-democrații germani au avut o poziție foarte fermă în ceea ce privește atacurile la adresa statului de drept în România. În Parlamentul European, momentul cel mai stânjenitor pentru Victor Ponta a fost tocmai întalnirea cu președintele Martin Schultz, social-democrat german. 
La fel și liberalii germani. Ministrul german de externe, liberalul Guido Westerwelle, a declarat chiar astăzi că salută angjamentul președintelui Comisiei Europene, Barosso, pentru inițiativa lansată de Germania și alte state nordice de creare a unui „mecanism” care să sancționeze derapajele de la democrație și statul de drept. Pe de alta parte, opinia publică germană este bine informată despre ceea ce se petrece în Romania. Fie și din motive electorale ori de imagine, niciunul dintre partide nu și-ar permite să treacă cu vederea încălcarea statului de drept ori corupția din Romania, mai ales acum, în perioada de criză, când economia Germaniei trebuie să susțină zona sudică, iar publicul este foarte sensibil la aceste teme.” a mai declarat  Cristina Guseth, director Freedom House România. 

Articol preluat de pe EuroActiv.ro