Mesajul transmis de Victor Ponta prin acuzatiile aduse in ultimele zile procurorilor Papici si Morar este acela ca el este cel care schimba conducerea Parchetelor si este adresat baronilor locali din PSD care isi dau seama, odata cu trimiterea in judecata a lui Liviu Dragnea, ce risca fraudand alegerile, spune Cristina Guseth, director al Fundatiei Freedom House Romania. „S-a incercat cu disperare scaparea lui Dragnea, intr-o maniera ridicola, pentru ca oricum nu mai reuseau sa rezolve asta. Si totusi au incercat. Miza ramane totusi scaparea lui Dragnea.
Ar fi trebuit sa se stie ca dosarul era inaintat deja, dar este posibil si sa le fi lipsit informatia. Sigur ca mandatul lui Papici se termina, dar este un semnal foarte prost dat Parchetelor de Victor Ponta: ‘Uitati-va ce pateste!’ Mi s-a parut foarte grav ce a facut Ponta. Si ce a facut Traian Basescu are o anumita gravitate, dar el a transmis mesajul ‘Am vrut sa repun situatia in standarde normale’, pe cand Ponta a transmis un mesaj de tipul ‘Eu sunt jupanul, eu schimb Parchetele'”, a declarat Cristina Guseth pentru Ziare.com.
Mesajul a fost transmis de presedintele PSD baronilor locali, dar el este receptat si de procurori, remarca directorul Freedom House Romania.
„Mesajul este in primul rand tintit catre partid pentru ca trimiterea in judecata a lui Liviu Dragnea este o lovitura extrem de puternica data baronilor locali, iar forta PSD vine de la ei, din teritoriu. Din pacate insa, mesajul se duce si catre magistrati, si catre procurori, care pot fi foarte usor descurajati sa faca dosare”, a explicat directorul Fundatiei Freedom House Romania.
Aceasta a mai afirmat ca i se pare „extrem de grav” faptul ca premierul Romaniei a sustinut ca anumite dosare sunt politice. „E o campanie pe care o fac politicienii pentru a arunca in derizoiu toata lupta anticoruptie. Si nu e prima oara cand se plang de dosare politice. Si Adrian Nastase a facut asta.
Este o naivitate sa crezi ca sunt dosare politice. Dosarele sunt cu politicieni, dar pentru fapte de coruptie. Oamenii astia nu sunt condamnati pentru niste fapte de natura politica sau pentru opiniile lor politice”, a subliniat directorul Fundatiei Freedom House Romania.
Nastase, cel care a patimit pentru PSD
Pe de alta parte, membrii PSD cu functii „stiu ce se intampla”, spune Cristina Guseth.
„Ei cunosc din interior nivelul de coruptie pe care noi, din afara, il percepem avand doar o parte din informatii. Va aduceti aminte cum a fost aplaudat Adrian Nastase la Congresul PSD? Ca un personaj care ‘a patimit pentru noi toti’. A fost privit cumva ca un Iisus. ‘Ai patimit pentru noi. Stim toti ca avem astfel de probleme, doar facem si noi asa’.
Am mers mult in teritoriu avem seminarii pe achizitii publice. Ce vedem noi in Bucuresti este varf de aisberg. In tara situatia este foarte grava”, a mai spus aceasta.
Riscul cel mai mare: sa devenim o tara de ‘baieti destepti’
Intrebata cum de mai au tupeul sa ramana in prim-planul vietii publice romanesti oameni de genul Adrian Nastase sau Relu Fenechiu, condamnati pentru coruptie, Cristina Guseth a replicat: „Oamenii astia au alt mod de a trai„.
„Ceea ce pentru oameni ca noi ar fi o rusine care ne-ar face sa nu mai iesim din casa, pentru ei este ceva firesc. Iar riscul pentru societate este foarte mare. Eu am atentionat ‘pot deveni modele’ si mi s-a raspuns ‘Deja au devenit modele'”, a mai completat aceasta.
Iar un argument puternic in acest sens este faptul ca in ciuda erorilor si acuzatiilor de coruptie din ultimul an USL continua sa fie cotata la peste 50% in sondaje.
„Exact. Acesta este riscul foarte mare, ca astfel de oameni sa devina modele. De exemplu, un procuror mi-a spus ‘Dar ce, eu sunt mai prost ca altii?’ Acesta este riscul cel mai mare: Sa devenim o tara de ‘baieti destepti'”, a subliniat Cristina Guseth.
Justitia, cheia de bolta a statului de drept
Intrebata ce crede ca i-a spus Insarcinatul cu afaceri al misiunii diplomatice SUA la Bucuresti, Duane Butcher, premierului Victor Ponta, in timpul intrevederii avute joi seara, Cristina Guseth a raspuns ca spera ca i-a cerut sa pastreze directia pe care Romania a pornit, alaturi de UE si NATO.
„Asta speram noi, sa se fi insistat pentru a se continua sa se faca dosare. Noi formam aici o baricada din putini oameni. Eu m-as fi asteptat ca mai multi romani sa inteleaga de ce este important sa functioneze justitia. De exemplu, cei care ies sa protesteze. Este un lucru simplu, elementar: Justitia este cheia de bolta, ca intr-o cladire in care daca nu ai fundament, se darama tot ce ai construit. Construim pe nisip daca nu avem o justitie care sa functioneze”, a explicat directorul Freedom House Romania.
In ceea ce priveste consecintele imediate ale trimiterii in judecata a vicepremierului Liviu Dragnea, Cristina Guseth a precizat ca, in mod normal, ar trebui suspendat din Guvern.
De altfel, art.109 alin.2 din Constitutie spune limpede: „Trimiterea in judecata a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din functie„.
„Noi asteptam de la procurori sa faca in continuare dosare, nu conteaza de unde. De oriunde, pentru ca dosarele acestea se bazeaza pe probe, nu sunt politice.
Si eu mai sper ca aceste dosare sa aiba un efect de descurajare. Sper acest lucru. Atunci cand faci ceea ce a devenit cutuma timp de 23 de ani trebuie sa iti pui problema ca exista si un risc. Pana acum nu au riscat. De ce credeti ca iese un presedinte de Consiliu Judetean sa spuna ca DNA trebuie eliminat? Pentru ca acum vede riscul. Dosarul Dragnea are acest efect: arata ce risti daca faci astfel de lucruri”, a conchis directorul Fundatiei Freedom House Romania.
Citeste interviul pe http://www.ziare.com