Cristina Guseth: O tara cu coruptie extinsa e vulnerabila in fata oricarei agresiuni

În acest context din Estul Europei, chiar trebuie să înțelegem că o țară cu corupție extinsă, în care statul de drept și justiția sunt slabe, este o țară vulnerabilă în fața oricărei agresiuni. Acestea sunt probleme de securitate, inclusiv trans-atlantică. Nu are nimeni vreun interes ca în această zonă să existe verigi slabe.

Victor Ponta se decredibilizează în țară și în străinătate, și, posibil, chiar în interiorul PSD, prin declarațiile în favoarea coruptilor, iar Traian Băsescu lezează independența justiției prin declarația referitoare la soțul Gabrielei Firea.
Sa ne imaginăm că ar exista un dosar la DNA în ce-l privește pe soțul Gabrielei Firea. În ce situație este pus procurorul-șef DNA după o astfel de declarație a președintelui?

Declarațiile Victoriei Nuland despre corupția din Balcani, Europa Centrală și de Est vizează în mod clar și România. Mesajul se înscrie îin linia generală dată de secretarul de stat american John Kerry la Conferința de securitate din februarie, de la Munchen, unde arăata ca interesele oligarhice corupte se folosesc de bani pentru a cumpăra presă și politicieni și a intimida justitia și societatea civilă. 

Aceste mesaje sunt o continuare a celor afirmate tot de Victoria Nuland în vizita sa de la începutul anului, la Bucuresti. Atunci și-a exprimat îngrijorarea că politicienii români atacă sistemul de justiție și i-a îndemnat pe români „să lupte pentru apărarea independenței justiției” și sa întărească „valorile democratice care ne definesc ca națiuni: stat de drept, lupta contra coruptiei, transparență.”

În acest context din Estul Europei, chiar trebuie să înțelegem că o țară cu corupție extinsă, în care statul de drept și justiția sunt slabe, este o țară vulnerabilă în fața oricărei agresiuni. Acestea sunt probleme de securitate, inclusiv trans-atlantică. Nu are nimeni vreun interes ca în aceasta zonă să existe verigi slabe.

Un interviu acordat de directorul Freedom House România, Cristina GUSETH, pentru Ziare.com pe care îl puteți citi integral AICI.