Participarea lui Michel Servoz în misiunea de evaluare a României denotă „o mai mare îngrijorare a Comisiei Europene”, a declarat judecătoarea Alina Ghica, membru CSM, invitată în Emisiunea Evenimentul zilei TV, alături de Cristina Guseth, director Freedom House. Judecătoarea Alina Ghica a afirmat că îngrijorarea se datorează, așa cum a reieșit și din ultimele rapoarte MCV, ingerinței politicului în Justiție și a campaniilor de presă de natură a afecta independența sistemului judiciar. Secretarul general-adjunct al Comisiei Europene, Michel Servoz, va veni în România în data de 25 noiembrie, într-o misiune de evaluare în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) pe Justiție. Oficialul va avea întâlniri cu ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, cu șefi ai Parchetelor, dar și cu parlamentari români.
Cristina Guseth:”Parlamentul se opune înfăptuirii Justiției”
Întrebată de ce crede că un personaj atât de important la nivelul CE a fost trimis să participe la misiunea de evaluare și cum se vor reflecta în raportul MCV acțiunile de imixtiune a politicului în justiție (prin blocarea anchetelor în Parlament, prin nerespectarea hotărârilor judecătorești definitive și irevocabile, prin încălcarea separației puterilor în stat și intimidarea magistraților), judecătoarea Alina Ghica, membru CSM, a declarat că motivul ar putea fi „o mai mare îngrijorare a Comisiei Europene” față de evoluțiile din țara noastră.
„Sincope majore în activitatea Justiției nu au existat. Sigur, nu suntem o profesie perfectă, dar amintiți-vă că ultimele rapoarte ale Comisiei Europene pe Justitie s-au referit la exact ce vă spuneam mai înainte: ingerința politicului în Justitie prin diverse metode și, în premieră, la campaniile de presă duse împotriva magistraților, de asemenea, considerate de CE de natura a afecta independența Justitiei. Probabil că o asemenea formulă a experților europeni, cu o delegație condusă de secretarul general adjunct denotă o mai mare îngrijorare a Uniunii Europene”, ne-a declarat membrul CSM Alina Ghica
La rândul său, Cristina Guseth, director Freedom House România, a precizat „Este mare supărare acum că se extinde MCV și asupra Parlamentului. Sigur că se extinde pentru că Parlamentul se opune înfăptuirii Justiției„.
Magistrații, jurnaliștii, asociațiile profesionale și ONG-urile chemate să apere parcursul democratic al României
Întrebată dacă sistemul judiciar poate rezista în fața unor asemenea atacuri, dacă are suficienți anticorpi pentru a se apăra, Cristina Guseth a precizat: „Întrebarea asta se tot pune dacă reforma făcută în justiție este sustenabilă. Rămâne într-adevăr o întrebare și răspunsul e că încă mai e mult de făcut ca lucrurile să continue în aceeași direcție. Suntem în direcția bună, dar nu înseamnă că pe termen scurt sau pe termen lung vom păstra această direcție, dacă nu se va face un efort din partea magistraților de a rezista, din partea presei de a apăra acest drum pe care s-a pornit, din partea noastră a ONG-urilor. Avem, Doamne ajută!, și parteneri externi și bine că avem un MCV prin care mai poți să presezi în direcția bună”.
Articol preluat de pe Evz.ro