Cristina GUSETH: Ingerinta politicului ramane principalul obstacol cu care se confrunta justitia

Sub lupa Bruxellesului de la intrarea României în Uniunea Europeană, independența justitiei române este din nou pusă la încercare, experții intervievați de AFP (Agence France Press) apreciind că progresele recente sunt amenințate.
Demiterea lui Papici a venit în urma unui ordin politic al cărui mesaj era clar: cine face dosare de același tip va avea aceeași soarta”, a declarat pentru AFP Cristina Guseth, directorul Fundației Freedom House România.  Mai mult, „este vorba de o sancțiune și o umilire a unui procuror care și-a făcut treaba”, apreciază Laura Ștefan, expert în justiție la think-tank-ul Expert Forum.

După decenii în care puternicii zilei păreau de neatins, mai mulți înalți lideri politici și magistrați au fost închiși în ultimii doi ani pentru corupție, condamnări văzute ca fiind libere de orice ingerința politică.
Verdictul istoric – doi ani de închisoare cu executare – pronunțat în 2012 împotriva fostului premier social-democrat Adrian Năstase a fost urmat în această vară de o altă premieră: un ministru în funcție, Relu Fenechiu la Transporturi, a fost condamnat în prima instanță la cinci ani de închisoare și a fost constrâns să demisioneze.

Alte dosare răsunătoare de corupție au condus la condamnarea a doi judecători de la Înalta Curte, precum și a unui controversat om de afaceri, fost patron al unui grup de presă si lider de partid, Dan Voiculescu. Dar mai multe episoade recente au semanat îndoiala asupra voinței liderilor politici de a lăsa justiția să lucreze.

La începutul lui octombrie, procurorul general Tiberiu Nițu l-a revocat brusc pe Lucian Papici, procurorul Departamentului National Anticoruptie care trimisese în închisoare mai multi grei ai politicii. Șeful DNA, Laura Kovesi, a criticat o decizie care a „perturbat” activitatea parchetului.

Înlocuirea bruscă a lui Lucian Papici a intervenit atunci când acesta tocmai semnase trimiterea în judecata a vicepremierului Liviu Dragnea, acuzat de fraudarea referendumului de demitere a președintelui Traian Băsescu, în iulie 2012.

Laura ȘTEFAN, Expert Anticorupție, EFORNumeroși analisti au criticat afirmatiile lui Victor Ponta, care l-a acuzat pe Papici că a „fabricat dosare politice” și care a lăsat să se înțeleagă că decizia de a-l înlocui îi aparține. „A vrut să-i facă sa înțeleagă pe toți cine e șeful”, apreciază Laura Ștefan.

< Ambasada Statelor Unite la București a reactionat imediat, lăudând activitatea procurorului și cerând României să găsească un înlocuitor tot atât de „competent și curajos”.

Interogat despre aceste afirmații, Ministerului Justitiei nu a raspuns la întrebările AFP.

< Săptămâna trecută, refuzul senatorilor de a autoriza începerea urmăririi penale împotriva ministrului Economiei Varujan Vosganian se adaugă la aceste îngrijorări. Ministrul a demisionat ulterior, dar atât timp cât rămâne senator nu va putea fi anchetat.

„Refuzul Senatului se înscrie într-o serie de voturi similare”, care au permis și altor foști miniștri să scape de justitțe, a comentat Laura Stefan. „Nu mai este o surpriză, ci o practică periculoasă„. „Ingerinta politicului ramane principalul obstacol cu care se confruntă justiția”, consideră Cristina Guseth.
Potrivit analiștilor, acești pași înapoi sunt imputabili în parte acordului tacit încheiat în primavara între Victor Ponta și Traian Basescu privind nominalizarea procurorului general și a șefului DNA, fără respectarea procedurilor, un demers criticat la acea vreme de Comisia Europeană.

Lăudate în mod regulat de Bruxelles, DNA și Agentia pentru Integritate (ANI) care verifică eventualele îmbogățiri ilicite, sunt criticate la București, în condițiile în care numeroși oameni politici nu își ascund dorința de a le vedea puterile amputate.

Cu toate acestea, „instituțiile au câștigat în autonomiemagistrații tineri încep sa îndrăznească mai mult și Înalta Curte de Justiție a pronunțat condamnări semnificative„, apreciează o sursă occidentală, care subliniază presiunea în creștere a societății civile. Dar analiștii consideră că aceste progrese rămân fragile, încheie France Presse.

Citește articolul pe http://www.hotnews.ro