Cristina GUSETH: Asistam la o campanie orchestrata impotriva Justitiei

Atacurile impotriva presedintelui Inaltei Curti si a procurorului sef al DNA fac parte dintr-o campanie orchestrata, neexistand niciun temei pentru demiterea lor, declara Cristina Guseth, director al Freedom House Romania.

Intr-un scurt interviu acordat Ziare.comCristina Guseth reaminteste ca in ultimii ani DNA a devenit una dintre cele mai credibile institutii, fiind nominalizata de catre Comisia Europeana intre cele mai eficace institutii anticoruptie din UE, in timp ce Livia Stanciu este un magistrat care s-a impus prin „integritate, curaj si profesionalism”, fiind „singura persoana nominalizata in discursul vicepresedintelui SUA, Joe Biden, la Cotroceni, in 2014”. (…)

Credeti ca asistam la o campanie orchestrata impotriva presedintelui Inaltei Curti si a procurorului sef al DNA?

Da, de catre acele institutii de presa cu proprietari care au probleme legate de justitie. Eu cred ca acum vor canta in cor aceeasi arie. Acum s-au „aliniat stelele” si institutiile de presa, prin mogulii lor.

Si lucrul acesta se vedea dupa anchetarea Elenei Udrea. Atunci s-a pornit si blocul asa-zis „basist”, care folosea platforma anticoruptie, se urca pe acest „cal alb”, dar, de fapt, si acolo erau oameni extrem de corupti. Ei au vazut ca anticoruptia „vinde” si au incercat sa profite de acest mesaj.

Sa va mai dau un exemplu. A fost rastalmacita afirmatia presedintei Inaltei Curti, Liviei Stanciu. Eu eram in sala atunci, la bilantul DNA din 2014, cand a spus ca institutiile trebuie sa fie partenere in a combate coruptia. Aceasta era ideea – de parteneriat institutional, prin urmare si cu DNA, la al carei bilant a facut acea afirmatie. Atunci nu a deranjat pe nimeni.

Acum unii acuza dezlantuit si transforma acest parteneriat institutional firesc intr-o conspiratie impotriva unor „nevinovati”. Sa ne amintim ca inainte aveam o tara plina de coruptie si niciun corupt condamnat.

Multi politicieni afirma ca aceste procese sunt procese politice. Dar daca stai si te uiti la dosare o sa vezi niste fapte de coruptie care sunt probate, fapte ale unor politicieni.

Exista riscul sa se obtina demisiile Liviei Stanciu si Laurei Codruta Kovesi?

Nu cred, pentru ca nu au niciun temei sa faca acest lucru. Ar fi un risc foarte mare pentru noi, romanii, si pentru Romania. Sa nu uitam ca DNA a devenit una dintre cele mai credibile institutii in ochii romanilor, credeti ca e intamplator? Sau e intamplator ca DNA este data exemplu de bune practici in Europa de catre Comisia Europeana? DNA a fost nominalizata de catre Comisie intre cele mai eficace cinci institutii anticoruptie din UE.

Livia Stanciu s-a impus intre magistratii romani prin integritate, curaj si profesionalism. Este un reputat magistrat si in afara tarii. Livia Stanciu a fost singura persoana nominalizata in discursul vicepresedintelui SUA, Joe Biden, la Cotroceni, in 2014. Si asta a fost intamplator? Vi se pare relevant ca urmeaza sa judece dosare grele, ale unor importanti politicieni?

Unii spun ca asistam la o reluare, intr-o alta versiune, a evenimentelor din vara lui 2012.

Da, seamana, numai ca intre timp baricada lor s-a ingrosat cu o zona asa-zis basista. Ciprian Ciucu (presedintele CNI – n.red.) spunea inspirat ca-i primavara neagra. (…)

 

Interviu integral