Propunerea legislativă a deputatului PSD Bogdan Diaconu de a se interzice donațiile către fundațiile sau persoanele fizice care sprijină partide politice este „o prostie incredibilă”, iar premierul Ponta, care este și președintele PSD, trebuie să își asume sau nu această inițiativă, declară Cristian Ghinea, directorul Centrului Roman de Politici Europene (CRPE).
„Daca treci o asemenea lege, îi dai statului un instrument în stil ‘putinian’, rusesc, de a controla pe cine vrea. Mai mult, chiar fundațiile PSD sunt susținute prin fonduri externe de la socialiștii europeni.”
„Fundația condusa de Adrian Severin (nu stiu dacă mai funcționează pentru că s-a cam prăbușit după ce a fost el anchetat) cât a funcționat era finanțată din bani externi și era o fundație politică. Fundațiile germane sunt foarte active în România și este foarte bine că fac asta, pentru că tinerii din partide au nevoie de școli, de training etc. (…)
Este o prostie incredibilă a unui om care are marotele sale personale cu maghiarii și care vrea să interzică donațiile externe pentru ONG-urile din Romania. În primul rând nu știu dacă și-ar atinge scopul, pentru ca extremistii maghiari, sau ce visează el acolo că ne amenință țărișoara, chiar nu au nevoie de ONG-uri, pot lua banii cu geamantanul pe persoană fizică din Ungaria, dacă asta e o problemă care ne amenință.
În schimb, sunt foarte multe ONG-uri care se ocupă cu copiii orfani, de pildă, care se ocupă cu oamenii străzii, care se ocupă cu persoanele infectate cu HIV, ca să dau câteva exemple din zona socială, care depind de donații externe pentru că, deocamdată, cam asta e situația. România nu le poate susține, nu suntem destul de mărinimoși, chiar dacă diverși zevzeci care studiază pe afară cred că România este raiul umanității și românii sunt omenoși. Adevărul este că nu suntem, românii donează puțin pentru cauze umanitare. Încă ne mai bazăm, pentru copiii din orfelinate, pe donații din Franța și Marea Britanie, de pildă”, a comentat Cristian Ghinea, directorul Centrului Roman de Politici Europene (CRPE), pentru Ziare.com.
Citește articolul integral aici