Myria VASSILIADOU, coordonator UE anti-trafic: Nu uitaţi de victimele traficului în scopul exploatării sexuale!

Myria Vassiliadou, coordonatorul UE împotriva traficului de fiinţe umane, a venit cu două mesaje importante la Bucureşti: atenţie sporită privind traficul pentru exploatare sexuală şi necesitatea colaborării sistematizate a instituţiilor statului cu ONG-urile care acordă asistenţă victimelor.

În cadrul unei conferinţe de combatere a exploatării prin muncă, Myria Vassiliadou a subliniat în două rânduri că este foarte important să nu scoatem de pe agendă traficul care are drept destinaţie exploatarea sexuală, de aici provenind majoritatea victimelor, fete şi femei.

Nu ne putem permite să uităm această problemă, a spus doamna Vassiliadou, vorbim despre forme extrem de grave ale crimei organizate şi de încălcări la fel de grave ale drepturilor şi libertăţilor omului.

De asemenea, coordonatorul UE împotriva traficului de fiinţe umane a cerut autorităţilor române şi din estul Europei să implice activ şi sistematic organizaţiile societăţii civile care se acordă asistenţă şi sprijin victimelelor traficului. De altfel, Myria Vassiliadou a avut şi o întâlnire separată cu principalele ONG-uri din România care sprijină victimele traficului de fiinţe umane.

Valeriu Zgonea, preşedinte al Camerei Deputaţilor şi al grupului parlamentar pentru combaterea traficului de fiinţe umane, a mulțumit directorului ANITP, Romulus Ungurenu. Valeriu Zgonea crede că   România are puterea şi capacitatea de a prelua rolul de coordonator al politicilor anti-trafic în sud-estul Europei, putând fi un „lider regional” în această luptă.

Pe de altă parte, un raport amănunţit dat publicităţii luna trecută de Comisia Europeană a indicat România şi Bulgaria, printre ţările UE, drept principale surse de victime ale traficului de fiinţe umane.

Raportul mai arată un fenomen deosebit de îngrijorător în UE: între 2008 şi 2010 numărul victimelor a crescut cu 18%, în timp ce numărul celor condamnaţi pentru trafic de fiinţe umane a scăzut cu 13% în aceeaşi perioadă.

Acelaşi studiu arată că majoritatea victimelor – 62% – sunt traficate în scopul exploatării sexuale, în timp ce 25% sunt victime ale traficului în scopul exploatării prin muncă.

Myria Vassiliadou şi Valeriu Zgonea au intervenit în cadrul “Conferinţei internaţionale pentru facilitarea schimbului de experienţă în domeniul traficului de persoane în scopul exploatării prin muncă”. Conferinţa este organizată la Bucureşti, în 14 şi 15 mai 2013, de către Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane, în parteneriat cu Comisia Naţională pentru Combaterea Traficului de Fiinţe Umane din Bulgaria, Organizaţia de Drept Public European (EPLO) din Grecia, KISA – Action for Equality, Support, Antiracism din Cipru, Ministerul de Interne din Ungaria şi Ministerul de Interne din Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei.