Beneficiile COMPETITIEI și investigarea activităților anticoncurențiale

Conferința de închidere a proiectului „Economie, Legislație, Concurență” – pregătire interdisciplinară pentru magistrați s-a desfășurat marți, 30 septembrie 2014, la București. Evenimentul a pus accent pe beneficiile concurenței reale, cu o atenție specială acordată sectorului achizițiilor publice, și a abordat probleme legate de investigarea înțelegerilor anticoncurențiale. În deschiderea evenimentului au luat cuvântul conducătorii principalelor instituții partenere: Cristina Guseth – director Freedom House România, Octavia Spineanu – director al Institutului Național al Magistraturii, Bogdan Chirițoiu – președintele Consiliului Concurenței și Bogdan Licu – Prim-Adjunct al Procurorului General al României.

Dezbaterea moderată de Valentin Mircea – avocat, fost vicepreședinte al Consiliului Concurenței – a avut două paneluri asigurate de experții-formatori ai proiectului, urmate de întrebări și răspunsuri. 

Primul panel dedicat standardelor de probă în investigarea practicilor anticoncurențiale i-a avut drept speakeri pe: 
– Marius Bulancea – procuror, consilier al Procurorului-șef al DNA și formator în cadrul INM, 
– Cristina Butacu – director al direcției juridic contencios a Consiliului Concurenţei și formator INM și
– Paul Prisecaru – director adjunct în cadrul Consiliului Concurenței, coordonatorul echipei de analiză economică.

Cel de-al doilea panel a pus în evidență beneficiile concurenței, avându-i ca speakeri pe: 
– Sorin Fusea – avocat, președintele A.N.S.A. (Asociatia Nationala a Specialistilor in Achizitii) și
– Bogdan Dumitrache – executor judecătoresc și formator în cadrul INM. 

Diana Ungureanu, judecător la Curtea de Apel Pitești și coordonator al programelor Institutului Național al Magistraturii de formare în Drept comercial și în Dreptul european al concurenței, a încheiat conferința prezentând tema Acțiunile în daune pentru încălcări ale dreptului concurenței. 

Cu această ocazie a fost lansat și un „Ghid pentru practicieni în dreptul concurenței” realizat de formatorii proiectului prezenți la seminar, cărora li s-au adăugat expertul internaționali în dreptul concurenței Fabio Filpo, precum și Adina Claici și Norbert Maier, doi specialiști internaționali în economie din echipa Economistului-șef al Direcției Generale a Concurenței din cadrul Comisiei Europene (care, de altfel, au participat pro-bono la seminarele de formare a magistraților români). 

În cadrul celor patru seminare și la cele două conferințe au fost formați ori au participat 112 judecători și 32 de procurori.

Seminarele, conferințele și „Ghidul pentru practicieni în dreptul concurenței” au oferit magistraților o mai bună cunoaștere a rațiunilor economice care determină comportamentul de piață al întreprinderilor, o mai bună înțelegere a analizelor economice și juridice care stau la baza deciziilor autorităților de concurență, Comisiei Europene și instanțelor UE. 

Proiectul „Economie, legislaţie şi concurenţă” – pregătire interdisciplinară pentru magistrați a fost derulat de Freedom House România în parteneriat cu Consiliul Concurenţei, Institutul Naţional al Magistraturii, Ministerul Public, Asociaţia Naţională a Specialiştilor în Achiziţii şi Magistrats européens pour la démocratie et les libertés (MEDEL).

Bugetul proiectului a fost de 115.000 de euro, din care Comisia Europeană a contribuit cu 80% prin programul Civil Justice, restul fiind acoperit de Freedom House România.