CONFERINȚĂ EFOR. România, între UE şi Eurasia

Cu doar trei luni în urmă, la începutul lui febuarie, când lansam raportul nostru anual “Costurile opţiunii non-Occident”, în care avertizam că în regiune se pregătesc alternative la modelul european ce vor găsi audienţă peste aşteptări, am fost luaţi drept alarmişti (sau autişti). N-a trecut mult şi vedem azi că inclusiv pentru România, miza anul acesta va fi “Est sau Vest”.

 Protestele contra lui Ianukovici anunțau încă de anul trecut viitoarea instabilitate în regiune și creșterea presiunii rusești asupra statelor fragile de la marginea estică a Europei. Azi, amenințarea dinspre Est pentru Europa este cât se poate de concretă: ne putem aștepta la o nouă criză a gazului, dar și la politici populiste și naționalism economic anti-european și candidați naționaliști, antieuropeni la alegerile europarlamentare, între care unii nu se sfiesc să arate afinităţi cu politica “Eurasiatică” a lui Vladimir Putin.

Asistăm la deteriorarea instituțiilor și a democrației în mai multe state din regiune, sub pretextul independenței de Bruxelles, dar și presiuni sporite din partea grupurilor de interese pentru deturnarea banilor publici, de pildă din achizițiile publice.

Toate acestea îndepărtează noile state membre de principiile pieței libere și ale statului de drept pe care s-a construit Uniunea Europeană și permit alunecarea acestor state într-o zonă gri, propice corupției, vulnerabilizând instituțiile încă neconsolidate din tot estul Europei.

Despre toate aceste probleme și despre cum putem răspunde la ele într-o Europă care va arăta altfel după 25 mai vom discuta în cadrul conferinței.

Vă aşteptăm deci la conferința “România, între UE şi Eurasia: banii publici, statul de drept și economia reală”. În cadrul evenimentului vom lansa un raport și ultimul nostru film despre statul de drept; va urma o dezbatere.

Conferința este totodată și evenimentul de deschidere a noului nostru proiect, Comunitatea bunei guvernări: think tank deschis către public.

Dorim să aducem alături de noi o comunitate de actori interesați de bună guvernare, de reforme ale administrației și ale politicilor publice sectoriale, pentru a orienta cât mai bine prioritățile EFOR către prioritățile și preocupările reale ale societății și a ne crește impactul asupra calității guvernării.

 

Pentru confirmarea prezenței și detalii suplimentare, vă rugăm să îl contactați pe Septimius Pârvu, manager de proiect Expert Forum,[email protected]  sau 0737.748.667.