Conferința de închidere a proiectului „Susținerea confiscării extinse și recuperării prejudiciului în România„
Joi, 14 mai 2015 a avut loc conferința de încheiere a proiectului Susținerea confiscării extinse și recuperării prejudiciului în România, proiect de amploare desfășurat de Freedom House România, în parteneriat cu Expert Forum, Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Justiției, Ministerul Public, Direcția de Investigație a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, Ministerul Justiției din Franța și Magistrats européens pour la démocratie et les libertés.
Finanțat de Comisia Europeană prin intermediul DG Home Affairs pe o durată de doi ani, proiectul a fost co-finanțat de Expert Forum, Ambasada Marii Britanii și a Irlandei de Nord și Ambasada Regatului Olandei. În cele patru seminarii din cadrul proiectului au fost formați 40 de judecători, 20 de procurori și 20 de ofițeri de poliție, iar în urma celor două dezbateri cu presa care au avut loc în decembrie 2014 și martie 2015 au rezultat numeroase articole în presă (listele integrale pot fi consultate aici și aici).
În cadrul evenimentului moderat de Laura Ștefan (expert anticorupie, Expert Forum) au vorbit:
- Cristina Guseth, director Freedom House România
- Alina Ghica, Consiliul Superior al Magistraturii
- Liviu Stancu, Secretar de stat, Ministerul Justiției
- Monica Macovei, Europarlamentar
- Marian Bucur, Comisar șef de poliție, DICE – IGPR
- Charles Duchaine, Director Agenția Pentru Gestionarea și Recuperarea Bunurilor Sechestrate și Confiscate (Franța)
- Cornel Călinescu, Director Oficiul Național de Prevenire a Criminalității și Cooperare pentru Recuperarea Creanțelor Provenite din Infracțiuni din cadrul Ministerului Justiției
Conferința a reunit 54 de participanți, printre care judecători, procurori, jurnaliști, ofițeri de poliție și avocați, precum și 10 judecători din Republica Moldova, a căror prezență a fost susținută de Ambasada Olandei în România.
În cadrul conferinței, a fost lansat buletinul proiectului, intitulat Perspective asupra recuperării prejudiciului și confiscării – aspecte teoretice și de practică judiciară. Acesta conține 10 lucrări pe baza prezentărilor care au fost ținute în cele patru seminarii, două dezbateri și conferinței de deschidere a proiectului.
Alina GHICA, reprezentând Consiliul Superior al Magistraturii a ținut un discurs în care și-a exprimat satisfacția cu privire la complexitatea parteneriatului în care a fost desfășurat proiectul și care a contribuit la un schimb de experiențe și idei între diversele părți interesate. De asemenea, Dna. Ghica a avansat două idei fundamentale cu privire la problematica abordată, anume că „nu trebuie doar să dispunem de prejudiciu, ci să îl și recuperăm”, dar și faptul că „procedura confiscării contribuie la prevenirea infracționalității, descurajând activitățile de acest gen”.
Liviu STANCU a realizat o prezentare cronologică a pașilor urmați în vederea înființării Agenției pentru administrarea bunurilor sechestrate și confiscate în România, care să valorifice bunurile sechestrate pentru a recupera prejudiciul creat, menționând că ne aflăm într-un moment în care se poate trece la implementare. Acest pas este posibil întrucât textele în baza cărora aceasta va funcționa au fost finalizate, după consultări extinse, primind inclusiv contribuții din societatea civilă și experți independenți. În plus, legea referitoare la înfiinșarea Agenției va fi trecută prin parlament înainte de vacanța parlamentară. Acesta a subliniat necesitatea creării unei echipe restrânse, după modelul francez, cu un personal având competențe diverse, care să reprezinte o „simbioză între aspectele pluridisciplinare”.
Monica MACOVEI a atras atenția asupra importanței recuperării banilor pentru a-i putea investi în spitale, grădinițe și structuri de care să beneficieze cetățenii. Monica Macovei a atras atenția asupra modului de funcționare al ANAF, care în ciuda mijloacelor instituționale de care dispune nu a recuperat încă prejudiciu în valoare de 300 milioane de euro. De asemenea, europarlamentarul a subliniat și nevoia de a pune în aplicare confiscarea de la terți, măsură prezentă în Directiva europeană. Abordând perspectiva europeană, Dna. Macovei a menționat că pe agenda Uniunii se regăsește realizarea unui studiu care să analizeze „beneficiile confiscării prin procedură civilă, fără a urmări condamnarea”, măsură ce ar accelera întreaga procedură de confiscare.
Marian BUCUR a mulțumit consorțiului pentru eforturile depuse și și-a exprimat susținerea pentru implicarea societății civile în inițiative de astfel de natură.
Charles DUCHAINE a prezentat activitățile Agenției pentru Gestionarea și Recuperarea Bunurilor Sechestrate și Confiscate din Franța, punând accent pe nevoia de a lucra într-o echipă restrânsă și de a externaliza misiunile. Această abordare încurajează colaborarea interinstituțională, dar și identificarea celei mai bune oferte de vânzare a bunurilor sechestrate, întrucât Agenția acționează în primul rând dorind să prezerve interestul proprietarului, dar și al statului. O altă temă relevantă abordată de Dl. Duchaine a fost întreținerea bunului și vânzarea acestuia la un preț cât mai bun, înainte ca valoarea acestora să se deprecieze. În responsabilitatea Agenției intră și oferirea de asistență magistraților cu privire la tipurile de bunuri care pot fi confiscate și modalitățile prin care se pot confisca acestea.
Până în momentul de față Agenția a avut 45.000 de dosare, a avut 90.000 de bunuri în gestiune și a contribuit la bugetul statului francez cu 103 milioane euro. „Agenția nu se atinge de cont făra o factură, iar facturile noastre sunt ordonanțele și deciziile judecătorești”, a spus Dl. Duchaine, însă este „încurajată vânzarea cât mai rapidă a bunurilor, întrucât acestea costă statul din cauza spațiului pe care îl ocupă, al mentenanței, fiind și predispuse deprecierii valorii”. Prezentarea Dl. Duchaine s-a încheiat cu mențiunea că deși misiunea inițială a Agenției a fost deposedarea criminalilor de profituri ilicite și de a nu risipi banii publici, în momentul de față s-a ajuns și la aducerea de beneficii statului prin intermediul rezultatelor atinse.
Cornel CĂLINESCU a descris principalele funcții ale Agenții pentru administrarea bunurilor sechestrate și confiscate în România, începând cu identificarea bunurilor de recuperat (Asset Recovery Office) și urmată de valorificarea anticipată a bunurilor și oferirea de suport pentru procurori și instanță și valorificarea sau potențialul de depreciere al bunurilor. Reprezentantul Ministerului Justiției a menționat că în momentul de față se pune accent pe construirea instituției, în etapa următoare treacându-se la adaptarea procedurii în funcție de experiențe. Agenția va avea, dupa modelul francez, și o funcție de suport, preluând „expertiza multidisciplinară și oferind asistență tehnică”cu privire la evaluare, prognoză și modalități de procedură.
Ambele paneluri au fost urmate de sesiuni antrenante de întrebări și răspunsuri, venite din partea presei și a publicului. Evenimentul a fost realizat în colaborare cu Wolters Kluwer România.