Vineri, 27 martie 2015, a avut loc conferința de închidere a proiectului „Combaterea fraudei în achizițiile publice”. Cu 17 parteneri, acesta este cel mai complex proiect internațional derulat de Freedom House România.
În cele 15 seminare ale proiectului au fost formați 396 magistrați și ofițeri de poliție judiciară. La conferința de închidere a fost lansat „Ghidul pentru practicieni în domeniul achizițiilor publice” redactat în cadrul proiectului, precum și varianta digitalizată a acestuia, realizată cu ajutorul Learn Forward – ghidachizitii.lfwd.io. Acest format e-book va permite ca ghidul să țină pasul cu modificările legislative și practica judiciară. Urmează a fi dezvoltat în cadrul unui alt proiect – „Legislaţie, economie, competiţie şi administraţie” – care va aborda tema fraudei în achiziții cu un accent sporit pe latura preventivă și cu un public țintă ce va cuprinde, alături de magistrați, și funcționari ai compartimentelor de investiții și achiziții din consilii județene, primării de municipii și alte autorități contractante.
La conferința de închidere au luat cuvântul reprezentanți ai unor instituții partenere:
– Cristina GUSETH – director, Freedom House România
– Bogdan GABOR – vicepreședintele Consiliului Superior al Magistraturii
– Nistor CĂLIN – procuror șef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie
– Bogdan LICU – prim-adjunct al Procurorului General al României
– Cătălin IONIȚĂ – comisar şef de poliţie, directorul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din IGPR
– Elena GALAN – Director General, Inspectia de Integritate, Agenția Națională de Integritate
– Alin ANTOCHI – secretar de stat în Ministerul Justiției
Ligia POPESCU, avocat, partener Wolf Theiss, a prezentat perspectiva mediului de afaceri asupra riscurilor principale în procedurile de achiziție publică.
Partea a doua a conferinței a început cu intervenția doamnei Chantal CUTAJAR, viceprimar responsabil cu achizițiile publice în cadrul primăriei orașului Strasbourg și, în același timp, renumit expert internațional în combaterea spălării banilor și investigarea fraudelor prin intermediul societăților fantomă.
O dezbatere privind implementarea noului pachet legislativ UE în legislația românească privind achizițiile publice a urmat.
Bogdan Paul DOBRIN – președintele Autorității Naționale pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice, Silviu POPA – membru al Colegiului Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor și Dominic DUMITRU – directorul general al Unității pentru Coordonarea și Verificarea Achiziţiilor Publice, reprezentanți a trei dintre cele mai importante organisme care fac parte din grupul de lucru responsabil de implementarea noilor directive, au oferit o perspectivă instituțonală, în timp ce avocați ai unor companii care participă la procedurile de achiziții au oferit perspectiva mediului de afaceri asupra schimbărilor legislative.
Din dezbatere a rezultat că soluția legislativă aleasă de autoritățile române urmează să cuprindă patru acte normative distincte privind achizițiile clasice, concesiunile, utilitățile și remediile. Proiectele celor patru legi vor fi puse în dezbatere publică, cel mai probabil, începând cu luna iunie 2015.
Conferința de închidere a fost organizată cu sprijinul Wolters Kluwer România, parte al reputatului grup multinațional Wolters Kluwer specializat în oferirea de soluții print și digitale și servicii practicienilor din domeniile juridic și economic.
Proiectul a fost co-finanțat în proporție de 90% de programul Comisiei Europene “Prevention of and Fight against Crime” în cadrul unui grant în valoare totală de 474.620 euro, fiind sprijinit financiar și de ambasadele Olandei și Marii Britanii în România. Finanțarea restului de 10% din grantul total a fost asigurată de Freedom House România, Expert Forum, EurActiv, Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul de Justiție și Ministerul Public.
Proiectul a fost dezvoltat în parteneriat cu:
- autorități și instituții publice: Ministerul Justiției, Ministerul Public, Direcția Națională Anticorupție, Consiliul Superior al Magistraturii și Institutul Național al Magistraturii, Inspectoratul General al Poliției Române – Direcția de Investigare a Criminalității Economice, Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice, Agenția Națională pentru Integritate, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor;
- reprezentanți ai societății civile: Asociația Națională a Specialiștilor în Achiziții și Expert Forum;
- un partener responsabil de vizibilitatea proiectului: rețeaua EurActiv (Bruxelles și România);
- parteneri internaționali: Magistrats européens pour la démocratie et les libertés (MEDEL), Fundația Konrad Adenauer – Programul pentru Stat de Drept și Divizia penală și de grațieri a Ministerului de Justiție din Franța.
Lansat în 20 martie 2013, proiectul a avut drept scop creșterea capacității instituționale a autorităților române de a soluționa cazurile de fraudă, corupție, conflict de interese și alte infracțiuni din domeniul achizițiilor publice.
În cele 15 seminare au fost formați 396 de magistrați și ofițeri de poliție judiciară, dintre care:
- 138 judecători români și șase judecători din Republica Moldova,
- 58 de procurori din cadrul parchetelor de pe lângă tribunale și curți de apel,
- 41 de procurori, ofițeri de poliție judiciară și experți ai Direcției Naționale Anticorupție,
- 153 de polițiști din cadrul Direcției de Investigare a Criminalității Economice a IGPR.
Alți 230 de participanți au fost prezenți în cadrul workshop-ului și la cele două conferințe ale proiectului – magistrați, ofițeri de poliție, reprezentanți ai autorităților române, ai Comisiei Europene, mediului diplomatic, experți în achiziții, avocați sau jurnaliști.
Evenimentul a avut ecouri importante în presă, generând un număr de 15 articole.
MediafaxFoto: Conferinta Freedom House
Hotnews.ro: Sef adjunct DNA, despre tablourile din dosarul Valcov: Majoritatea fusesera cumparate din strainatate, unele la licitatie. Vor fi predate unei institutii de profil
Evz.ro: CAZUL Darius Vâlcov. Adjunctul procurorului-şef DNA: “Avem probleme legate de depozitarea acelor tablouri, trebuie transmise unor instituţii de profil”
RomaniaTV: Şef adjunct DNA: Majoritatea TABLOURILOR lui Vâlcov sunt achiziţionate din STRĂINĂTATE
b365.ro: Vâlcov a plecat în arest la domiciliu. 100 de tablouri ascunse, descoperite la percheziții.
obiectiv.info: Călin Nistor, DNA: Tablourile lui Vâlcov vor ajunge la o instituţie de profil
ziuanews.ro: ROMANIA SF-ULUI! Percheziții in cimitirul din Slatina unde Valcov ar fi ascuns diverse bunuri | Anchetatorii cauta probele in cavouri false! (sursa: NasulTV)
Revista22: DNA, despre tablourile lui Valcov: Vor fi EVALUATE de o echipa de specialisti. Valcov voia sa SPELE BANII din coruptie prin infiintarea unei GALERII DE ARTA
b365.ro: Şef DNA: Fondurile naţionale, mai expuse la fraudă decât cele europene
mondonews.ro: DNA: Fondurile nationale, mai expuse la frauda decat cele europene
realitatea.net: Șef DNA, dezvăluire cu privire la sesizările privind fraudele la achizițiile publice
hotnews.ro: Sef DNA: Tot mai multe persoane ne sesizeaza privind fraude la achizitiile publice, pe fondul cresterii increderii in procurori. Fondurile nationale, mai expuse la frauda decat cele europene
ziarulunirea.ro: Numărul sesizărilor depuse la DNA, în creștere. Fondurile naționale, mai expuse la frauda decât cele europene
ziaruldeiasi.ro: Darius Vâlcov ar fi vrut să ascundă banii din şpagă cu o galerie de tablouri. Detalii date de procurori (sursa: hotnews.ro)