Europarlamentarul Monica Macovei a organizat pe 1 octombrie 2013, la Bruxelles, audierea publica “Achizitii publice: costurile pe care le platim din cauza coruptiei” si a lansat studiul “Identificarea si reducerea coruptiei in achizitiile publice in Uniunea Europeana“. Studiul a fost realizat la initiativa europarlamentarului, fiind ulterior solicitat de Comisia Europeana reprezentata prin OLAF, pe baza unui proiect pilot bugetat de Parlamentul European. Studiul reprezinta prima analiza de calcul a pierderilor in bani din cauza coruptiei in achizitiile publice.
In cadrul audierii, europarlamentarul a avut urmatoarea prezentare:
“Astazi prezentam studiul privind costurile coruptiei, un studiu cu totul altfel decat pana acum, care iti arata ca intotdeauna coruptia costa bani. Si bani multi si nu e vorba de banii care pleaca din buzunarul meu in buzunarul tau ca mita, ci este vorba de banii din bugetele publice, fie fonduri europene, fie bugete nationale, care se pierd din cauza coruptiei. De exemplu, cost al coruptiei este diferenta dintre pretul de piata al unui kilometru de autostrada si pretul din contract. Si, daca pretul din contract este de 3-5 ori mai mare decat pretul de piata, se datoreaza coruptiei celui care a dat contractul firmei X , diferenta aceasta de pret este cost al coruptiei. Exemplele pot continua, dar acesta este costul real al coruptiei, repet, dincolo de suma data ca mita.
Studiul ne arata ca in anul 2010, in 8 tari membre ale Uniunii Europene in 5 domenii de activitate – constructii cai ferate, constructii autostrazi, sanatate, dezvoltare, cercetare, pregatire profesionala, apa, utilitati publice, deseuri – costurile directe, deci pierderile directe datorate coruptiei, sunt estimate intre 1,4 miliarde de euro si 2,2 miliarde de euro. Deci facem o medie de 1,8 miliarde de euro pe un an de zile, in 8 state membre in 5 domenii.
Cifrele acestea sunt mai mult decat orice alt argument impotriva coruptiei. Cu banii acestia puteam face scoli, spitale, drumuri, puteam creste pensii, salarii, puteam investi in invatamant, in sanatate, in cercetare, in noi – in oameni.
Vreau sa spun ca acestea – si de asta am tinut foarte mult sa facem aceasta analiza de calcul – costa toata populatia din Uniunea Europeana, costa buzunarul fiecaruia. Trebuie sa inteleaga fiecare ca nu este acceptabil pentru el insusi, in primul rand, sa stea deoparte si sa spuna nu ma intereseaza daca X ii da mita lui Y, ca nu ma priveste. Ba da, te priveste, pentru ca, daca X ii da mita lui Y ca sa ia un contract si pretul va fi mai mare, din banii tai vei plati acest pret mai mare si poate nu-ti va creste pensia.
De asemenea, coruptia creeaza o alta realitate. Coruptia la toate nivelurile – la primarie, la autoritate veterinara, la o autoritate de constructie/demolare, la un guvern – creeaza o realitate dubla, ilegala, o realitate stramba, ne indepartam de realitatea normala. Cream o fictiune, o fictiune bazata pe coruptie, pe decizii strambe datorate coruptiei. Prin urmare, indemnul meu este: nu pariati pe coruptie, nu veti castiga. Veti pierde si, in primul rand, bani, ceea ce inseamna ca veti avea o calitate a vietii proasta.
Studiul a fost realizat de Comisia Europeana prin OLAF de PwC si Ecorys”.