Centrul de Investigații Media: opt anchete jurnalistice realizate într-un proiect derulat alături de FHR și EFOR, finanțat de ambasada SUA

Centrul de Investigații Media (CIM) a prezentat rezultatele proiectului de jurnalism de investigație „Fonduri publice în România”, finanțat printr-un grant de către Departamentul de Stat prin Ambasada SUA în România, proiect derulat în cooperare cu Freedom House România și Expert Forum. 

Joi, 11 decembrie 2014, în cadrul unui eveniment la care au participat Kara AYLWARD -consilier economic adjunct al Ambasadei SUA, reporteri, reprezentanți ai unor ONG-uri și magistrați, ziaristul Ovidiu VANGHELE, fondator al CIM, a prezentat cele opt anchete realizate în cadrul acestui grant pentru investigații jurnalistice, intervenția lui fiind completată de o prezentare a lui Paul RADU, directorul RISE Project.

Ovidiu Vanghele este fondatorul Centrului de Investigații Media. Printre anchetele realizate în cadrul acestui proiect s-a aflat și cea despre elicopterul CJ Constanța care timp de un an și jumătate nu a participat în nicio misiune de salvare. La numai patru zile de la prezentarea acestor investigații, elicopterul respectiv s-a prăbușit în prima sa misiune SMURD.  Cîteva date privind relevanța și impactul acestui proiect care a durat șapte luni:

– suma totală a banilor publici vizați de cele opt anchete de presă derulate este de aproximativ 150 de milioane euro;
– două dosare penale au fost deschise ca urmare a investigațiilor jurnalistice din proiect.

Audiența site-ului www.investigatiimedia.ro a crescut sensibil grație acestui proiect. În luna mai, lună în care CIM a început proiectul, site-ul investigatiimedia.ro avea un număr de 8.285 de vizitatori. În ultima lună încheiată, noiembrie, site-ul a ajuns la 63.295 de vizitatori, deci o crestere de 800%.

Cele mai importante șase anchete realizate în cadrul acestui proiect (între care și cea cu elicopterul Consiliului Județean Constanța care timp de un an și jumătate nu a efectuat nicio intervenție de urgență și, ulterior, s-a prăbușit în prima sa misiune SMURD) au fost traduse și publicate pe versiunea în engleză a site-ului, pentru a le face accesibile și publicului străin interesat de România.

Paul Radu este directorul RISE ProjectCentrul de Investigații Media a formulat o plângere penală în urma anchetei jurnalistice privind centrul pentru persoane cu dizabilități mintale de la Breaza. Un alt dosar penal deschis ca urmare a unei investigații realizate în cadrul acestui proiect este cel vizând semnarea contractului dintre Academia Română și EVN Windpower Development and Construction SRL, companie al cărei acționar a fost grupul Grivco.

www.investigatiimedia.ro | www.fb.com/investigatiimedia.ro

Nicușor Constantinescu a păstrat pentru el un elicopter cumpărat din bani europeni pentru intervenții medicale
CIM a dezvăluit modul în care Consiliul Județean Constanța a gestionat activitatea unui elicopter pentru intervenții medicale de urgență. Am descoperit că, deși a zburat 153 de ore într-un an și jumătate, aparatul nu a făcut nici măcar o singură intervenție de urgență.

În plus, deși Secretarul de stat Raed Arafat oferise varianta preluării elicopterului de către SMURD pentru a fi modernizat și operat fără niciun cost, Nicușor Constantinescu a refuzat oferta SMURD, plătind în schimb câteva sute de mii de euro către o firmă apropiată, Regional Air Services (RAS) Tuzla.

Elicopterul a costat 4,2 milioane de euro, la care se adaugă un contract de operare de 800.000 de euro, astfel încât banii publici cheltuiți iresponsabil în această speță totalizează cinci milioane de euro.

După arestarea lui Nicușor Constantinescu, Consiliul Județean Constanta a transferat elicopterul către SMURD. 

Toate documentele obținute pe parcursul celor 11 luni de investigație au fost transmise către DLAF și DNA. DLAF a comunicat Centrului de Investigații Media că analizează posibilitatea începerii unei investigații în legătură cu acest caz.
Subiectul a fost preluat de postul TV Digi 24, de ziare.com și de alte câteva site-uri de știri importante.

* La doar câteva după ce această investigație jurnalistică a fost prezentată, elicopterul respectiv s-a prăbușit în lacul Siutghiol în cadrul primei sale misiuni SMURD, tragedie soldată cu patru victime. Centrul de Investigații Media continuă anchetarea acestui dosar și privind cauzele tragediei de la Siutghiol  

Morții nimănui
Prin această anchetă, Centrul de Investigații Media (CIM) a dezvăluit că șase persoane cu probleme psihice grave au murit în condiții suspecte într-un centru care funcționa fără autorizație la Breaza, în Prahova, centru finanțat cu bani publici printr-un contract cu Consiliul Local al Sectorului 4. Suma totală a banilor publici încasați de respectivul centru era, la momentul publicării anchetei, de circa 250.000 de euro.
Ancheta a fost preluată de ziarul Adevărul și de postul de televiziune Realitatea TV, dar și de multe alte site-uri de știri.
În urma investigației, CIM a formulat două plângeri penale, ulterior conexate, dosarul aflându-se în lucru la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina.

O scrisoare pierdută
În această investigație, CIM a dat publicității un document care arată cine este vinovat pentru faptul că statul român, prin Ministerul Transporturilor și Eximbank, nu a reușit să execute scrisoarea de garanție depusă de compania lui Gruia Stoica în procesul de privatizare a CFR. Statul român a pierdut astfel zece milioane de euro.
Ancheta a fost preluată de postul de televiziune Realitatea TV, precum și de alte câteva site-uri de știri.

Blatul de la licitația pentru Complexul Energetic Oltenia 
În această investigație, CIM a dezvăluit detalii despre modul în care CFR Marfă a pierdut, parcă deliberat, contractul pentru transportul cărbunelui necesar funcționării Complexului Energetic Oltenia (companie de stat), un contract vital pentru supraviețuirea companiei feroviare de stat, estimat inițial la 100 de milioane de euro, dar adjudecat de Grup Feroviar Român pentru 255 de millioane de lei, cu doar un milion de lei sub prețul oferit de CFR Marfă.
Dintr-o plângere penală formulată de fostul ministru Dan Șova, obținută și publicată de CIM, am aflat că reprezentantul CFR Marfă a mers la licitație cu șase plicuri conținând oferte diferite.
Informația a fost preluată de ziarul Capital, de postul de televiziune Money Channel și de alte câteva site-uri de profil.
Omul de afaceri Gruia Stoica a fost arestat și este cercetat în legătură cu trucarea acestei licitații.

Seria anchetelor despre afacerile Academiei Române
În cadrul celor trei anchete din această serie, CIM a dezvăluit puternicele legături dintre Academia Română și grupul de companii GRIVCO, controlat de omul de afaceri Dan Voiculescu. Am descoperit cum președintele unei fundații aparținând Academiei Române, Alexandru Bogdan, a pierdut sute de hectare de teren ale Academiei în Constanța, dar și cum o parte din acest teren a fost închiriat pentru o sumă modică unei firme avându-l în spate pe Dan Voiculescu. CIM mai arată apoi faptul că academicianul Bogdan a lucrat și încasat bani, printr-un interpus, chiar de la o firmă din grupul lui Voiculescu, dar și legăturile strânse dintre GRIVCO și funcționari ai statului care au decis închirierea unor imense suprafețe de teren agricol în Călărași către firme din acest trust.
Informațiile au fost preluate de posturile de televiziune B1TV și Realitatea TV, precum și de HotNews.ro și alte cunoscute site-uri de știri.
La scurt timp după dezvăluirile Centrului de Investigații Media, academicianul Alexandru Bogdan a fost audiat la DNA în legătură cu faptele sale, informațiile noastre ajungând cu acest prilej în toată mass-media omână.
Potrivit procurorilor DNA, numai din închirierea terenului la care ne-am referit în prima noastră anchetă din această serie, Academia Română a fost prejudiciată cu 190.929 euro.

Camera de Comerț a lui Mihail Vlasov i-a dat unui partener de afaceri de-al acestuia o chirie de 1,2 milioane de euro cash, în doua tranșe, pentru niște kitsch-uri complet inutile
În această anchetă, CIM a publicat un contract încheiat de fostul șef al Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihail Vlasov, cercetat pentru corupție, cu un partener de afaceri de-al familiei sale. Prin acest contract, Camera de Comerț închiria, pentru zece ani, o mulțime de kitch-uri de la fostul partener de afaceri, care și-a primit banii cash, în avans – 1,2 milioane de euro, bani aparținând Camerei de Comerț și Industrie a României, ONG de utilitate publică.
Subiectul a fost preluat de Realitatea TV, HotNews.ro, dar și de alte câteva publicații online.

Schema Rolling Stock 
CIM a dat publicității un raport de audit făcut de KPMG în legătura cu funcționarea companiei Rolling Stock, o firmă în care CFR Marfă și Grup Feroviar Român s-au asociat pentru a exploata împreună parcul de locomotive și vagoane defecte ale companiei de stat, după ce acestea vor fi fost reparate pe banii firmei lui Gruia Stoica.
Șapte ani mai târziu, compania nu adusese niciun leu statului român, iar firma privată controla total participația statului. Valoarea aportului companiei de stat în această schemă a fost de aproximativ 50 de
milioane de euro. Concluzia auditorilor a fost că statul nu a beneficiat în niciun fel de pe urma acestei asocieri, ba chiar a pierdut, ea fiind în schimb profitabilă doar pentru firma lui Gruia Stoica. CIM a identificat, de asemenea, persoanele responsabile de această situație.
Subiectul a fost preluat de câteva site-uri cu profil economic.

Licitația pentru paza metroului: costuri crescute cu peste 50%, anunțată într-o rubrică obscură în SEAP
În aceasta investigație, CIM a publicat documentele privind licitația pentru serviciile de pază la metroul bucureștean, un contract estimat la cel puțin 80 de milioane de lei fără TVA. Anunțul a fost publicat într-o rubrică din SEAP rezervată unor contracte de valori mult mai mici, situație ce respectă însă formal legislația în domeniul achizițiilor.
Ca urmare a publicării anchetei, contractul a fost atribuit temporar unui alt operator, iar Metrorex SA și-a asumat vina de a nu fi întocmit corect documentația pentru licitatie, care urmează să se reia.
Subiectul a fost preluat de postul de televiziune Digi 24, de HotNews.ro, de economica.net precum și de alte câteva site-uri importante.