Cea mai mare investiție cu fonduri europene în confortul din casele ieșenilor: 80 de milioane de euro pentru sistemul de termoficare

Circa 80 milioane de euro s-au băgat în pământul de sub casele ieșenilor: rețele termice, dar și cazane de apă fierbinte și de abur, instalarea unei unități de desulfurare, pompe de transport sau sistemul de colectare a cenușii: 13 km de rețea termică primară și 12 km de rețea secundară vor fi reabilitate în Iași. Rezultatul ar trebui să fie reducerea consistentă a pierderilor din rețea, dar și o eficiență mai mare în distribuția căldurii în casele ieșenilor.

Una dintre cele mai importante inițiative finanțate cu fonduri europene la Iași a vizat reabilitarea rețelelor sistemului centralizat de termoficare. Proiectele implementate de Primărie au debutat și într-un context favorabil: acum șapte ani, când au început și primele lucrări efective, sistemul a fost concesionat către Grupul Veolia. Investițiile au dus la eliminarea, în bună parte, a pierderilor din sistem, iar emisiile cu efect de seră s-au redus.

Dacă sistemul centralizat de…