Ce am descoperit la Open Data Hachathon. Instrumente software pentru monitorizarea cheltuielilor primarilor

Hackathonul bunei guvernări și-a propus să fie primul pas dintr-o campanie de transparentizare a informațiilor privind cheltuirea banului public și pentru conectarea acelor părți ale societății românești care încă mai cred că țara trebuie să devină un stat modern și funcțional.

Scoatem totul la lumină: adunăm date publice de la instituții ale statului, cu instrumente software legale, le punem la dispoziția celor interesați, le analizăm împreună cu specialiști din diferite domenii de activitate și le popularizăm prin articole de presă.

Trei zile de Open Data Hachathon

Ziua 1:

Echipe de jurnaliști, programatori, specialiști UX, reprezentanți ai ONG-urilor civice, studenți, graficieni și videografi au început lucrul împreună.

Au stabilit echipele de lucru, temele ce urmau să fie abordate, datele care sunt relevante pentru analiză: programatorii au adus instrumente eficiente pentru a săpa în site-urile instituțiilor publice, graficienii și videografii au făcut informațiile ușor de accesat, iar jurnaliștii le vor transformă în articole relevante.

Echipele au beneficiat de consultanța Valeriei Tudora, expert în achiziții publice din România, a lui Florin Pop (Identity&Access Management Consultant, specialist în monitorizarea modului în care instituțiile publice fac achiziții publice), Florin Bădiță (map analyst, cu experiență în web scraping, analiză și vizualizare de date), Radu Ciocan (creatorul SICAP.ai, motor de cautare în SEAP, baza de date a licitațiilor publice și achizițiilor directe) și al lui Matei Busui (Inginer Backend/Embedded/Cybersec).

Citește și: Începe Hackathonul bunei guvernări. Ce au făcut primarii cu banii noștri

Ziua 2:

S-au format 6 echipe de programatori, jurnaliști și specialiști în achiziții publice și au trecut la lucru.

Au analizat cheltuielile din mai multe primării și deja au identificat suficiente date pentru mai multe investigații de presă.

Au fost analizate primăriile din București, Argeș, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Timișoara.

Zeci de milioane de lei oferite un firme sau asociații abonate la contracte cu statul, bani dați presei, sume mari cheltuite pe festivaluri și petreceri cu miză electorală.

Ziua 3

Ziua a treia a început cu prezentarea Factum (factum.ong), un site care își propune să adune într-un singur loc informațiile despre activitatea politicienilor români, dar și al instituțiilor publice din România.
Apoi, cele șase echipe prezintă rezultatele muncii din ultimele două zile.

Trei zile de Open Data Hachathon
Trei zile de Open Data Hachathon

Temele abordate:

  • achizițiile media ale primăriilor din țară;
  • care sunt firmele care au primit cei mai mulți bani publici de la primării;
  • chermeze și cântări plătite din bugetul public și folosite în scop electoral/cel mai bine plătiți artiști din fonduri publice;
  • creare platformă de explorare, vizualizare pi distribuire de informații pentru seturi de date publice;
  • bani publici primite de firmele private de pază, de la primării;
  • geo codarea tuturor instituțiilor publice din România.

Mulțumim Black Sea Trust for Regional Cooperation, pentru găzduire. Mulțumim Termene.ro, pentru accesul oferit la platformă.

Open Data Hackathon a fost organizat de Freedom House România, Expert Forum (EFOR), Corupția ucide și Geeks for Democracy.

Acest proiect este finanțat în parte printr-un grant al Departamentului de Stat al SUA. Opiniile, constatările şi concluziile prezentate în această lucrare aparțin autorului/autorilor şi nu le reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al S.U.A.

#OpenDataHackathon#hackAchizitii

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Open Data Hackaton
Open Data Hackaton