Cazanciuc: La Ministerul Finanțelor e o reticiență în a avea un dialog direct cu procurorii și judecătorii. Dezbatere pe tema confiscării averilor ilicite (EVZ)

Deputaţii liberali organizează dezbaterea publică intitulată „Ce soluţie naţională vom adopta pentru confiscarea bunurilor dobândite din infracţiuni”. La eveniment participă copreşedintele PNL Alina Gorghiu, dar şi ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, precum şi ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc.

„Când grupul parlamentar a decis să organizeze această dezbatere a fost după un eveniment al SUA, unde s-a atins acest subiect al recuperării prejudiciilor din dosarele penale, care ar trebui să constituie o prioritate a guvernului. Vorbim de sume extrem de importante de care bugetul de stat este privat(…) şi ANAF le face cadou condamnaţilor pentru fapte de corupţie. Sumele care nu sunt recuperate dacă ar fi recuperate ar acoperi salariile tuturor medicilor din România, spunea şefa DNA la bilanţ”, a spus Gorghiu, la începutul dezbaterii.

„Eşecul recuperării prejudiciilor nu poate fi imputat magistraţilor, ci este o vină a Guvernului. (…)Bunele intenţii nu sunt suficiente, ci Guvernul trebuie să vină cu lucruri concrete.(…) Dreptatea nu înseamnă doar pedepsirea vinovaţilor, ci şi recuperarea prejudiciilor”, a adăugat copreşedintele PNL.

„De dragul adevărului, vorbind de voinţa politică, prima directivă a fost trimisă în 2005, dar a fost transpusă în 2012. Anul trecut a intrat în vigoare prin noul Cod Penal.(…) Aceasta a fost voinţa politică.

Avem un angajament la nivelul Guvernului care va crea o agenţie menită să sprijine magistraţii în proces, pe modelul SUA, belgian, francez. Vorbim de voinţă politică, vom avea până la finalul lunii un document care să arate cum ar trebui să funcţioneze agenţia. Avem instrumente normative, trebuie să funcţioneze mai bine. Am început un proces de monitorizare a efectelor Codurilor. O să vedem în scurt timp cum se aplică. Ministerul a încercat să pregătească în această materie cât mai mulţi judecători şi procurori în programele de pregătire pentru judecători şi procurori.

Este nevoie de dialog şi am început dialogul cu instanţele şi parchetele, dar şi cu ministerul Finanţelor. Acest dialog nu e la cei mai buni parametri, pentru că la nivelul ministerului e o reticenţă în avea un dialog direct cu procurorii şi judecătorii. Evident, la minister sunt magistraţi care ţin legătura cu sistemul. Sunt elaborate, în consultare cu sistemul, actele normative.

Cât de eficient va fi acest sistem? Cel puţin la fel de eficient ca în ţările membre ale UE şi de aceea, săptămâna viitoare, avem la Bucureşti şeful agenţiei franceze. Cu ajutorul colegilor francezi vom încerca să construim cât mai eficient această agenţie”, a spus, la rândul său, Robert Cazanciuc, ministrul Justiţiei.