Ca urmare a investigației RISE Project/OCCRP: gigantul Ericsson, investigat în SUA

Ca urmare a investigațiilor RISE Project – OCCRP, arbitrul american al pieţei de capital, ­Securities and Exchange Commission (SEC), ­a demarat o investigaţie împotriva gigantului telecom Ericsson. SEC investighează schema globală prin care grupul suedez şi-­a plătit agenţii din întreaga lume, inclusiv România, potrivit agenţiei Bloomberg.

RISE Project a publicat mai mult documente, începând cu noiembrie 2012, privind procesul pe care gigantul telecom i l­-a intentat fostului său executiv de la Bucureşti, Thomas Lundin, pe care îl acuză că a deturnat peste 7 milioane de euro din banii companiei, în perioada 1996­-2003 cât a coordonat activităţile din România. În martie OCCRP, platformă internaţională la care este afiliată RISE Project, a publicat şi varianta extinsă în limba engleză cu detaliile mecanismului intern al Ericcson de plată a agenţilor companiei­, denumit Worldwide Commission Scheme (WCS).

Fredrik Hallstan a declarat astăzi pentru Rise Project/OCCRP că Ericsson a primit o solicitare, în luna martie 2013, ca să furnizeze SEC informaţii legate de politica şi procedurile anticorupţie ale companiei: “Ericcson  cooperează deplin cu SEC şi va furniza toate informaţiile solicitate”.

Citeste intreg articolul aici