Blitzkriegul din Justiție. Ce s-a întâmplat cu adevărat

O poveste despre care se știe de multe luni, spune cam așa: cineva intră în biroul altcuiva și spune – dacă eu voi fi trimis în judecată, tu nu vei mai fi premier, vei rămâne cel mult președinte de partid. Scurt pe doi. Fără virgule și fără menajamente.
Dosarul referendumului este piatra de hotar pe care de luni bune se joacă adevărata independență a Justiției. Și asta știa toată lumea. Un dosar extrem de important care devoalează un întreg sistem de fraudare masivă a unui vot popular într-o țară democratică, europeană, stat NATO.

Un dosar cu rezonanță care implică mașinării de partid, coordonatori de campanie și lideri politici, într-o acțiune halucinantă ce a subrezit instituții fundamentale, principii și valori ale statului de drept. În speță, Liviu Dragnea, președinte executiv al PSD, vicepremier, omul care a coordonat până în cel mai mic detaliu referendumul de demitere a președintelui Băsescu de anul trecut, un personaj în spatele căruia s-au încolonat toți veșnicii baroni ai PSD de care, până la urmă, depind niște alegeri foarte importante de anul viitor în condițiile în care USL este în pragul disoluției: europarlamentarele și prezidențialele. Mai mult, dosarul este foarte atent monitorizat din exterior iar o eventuală demonstrare a unei fraude de 1.500.000 de voturi ar fi catastrofală pentru credibilitatea PSD și a lui Victor Ponta nu numai în plan intern, ci mai ales extern.

Ca să înțelegeți ce grele bătălii s-au dat pe acest dosar, menționez că doi procurori care l-au instrumentat cu zel inițial au decis să se retragă din dosar pe motive diferite iar, după câștigarea alegerilor din decembrie anul trecut de către USL, unul dintre ei – Gheorghe Bocșan aproape că a devenit cel mai critic și pasionat în dărâmarea speței. Același Ghoerghe Bocșan care în urmă cu aproape două săptămâni era, poate deloc întâmplător, propus neoficial de ministrul Justiției să preia exact șefia Secției I a DNA- secția care instrumenta dosarul. Propunerea a fost refuzată.

În joc era chiar acest mare dosar- Dragnea. Ca atare, după cei doi procurori au ieșit din dosar, speța referendumului a fost repartizată chiar șefului șecției I a DNA- procurorul Lucian Papici- omul care alături de Mariana Alexandru a instrumentat cele mai importante și dificile dosare de corupție ale României din ultimii 8 ani – Năstase, Voicu, Becali, corupția din Justiție, din vămi, din Poliție și multe, multe altele.

Numai că săptămâna trecută, o comisie de experți ai Comisiei Europene sosește la București pentru evaluarea progreselor din Justiție în perspectiva raportului MCV. Mandatul lui Papici la șefia secției I expira. Dosarul lui Dragnea nu era încă finalizat. Așa că, de ochii Comisiei Europene și în lipsa unor propuneri cât de cât acceptabile pentru șefia celei mai importante secții din DNA- care se ocupă de toate marile dosare de corupție, mandatele lui Papici și al Marianei Alexandru au fost prelungite de procurorul general Tiberiu Nițu, prin delegare, doar pentru următoarele trei luni, până la sfârșitul anului. PSD aștepta cu ei pe funcție un raport MCV favorabil pe Justiție, într-o perspectivă a credibilizării.

Numai că raportul MCV s-a amânat pentru începutul anului viitor. Spre disperarea PSD,  șeful secției I din DNA, Lucian Papici însă finalizează dosarul referendumului pe care chiar el, ca procuror, îl instrumenta. Semnează, ca șef de secție- trimiterea în judecată a lui Dragnea și înaintează totul, potrivit legii și procedurilor, șefului DNA, Laura Codruța Kovesi. După mai bine de o lună, Dragnea nu mai este chemat la DNA pentru finalizarea citirii dosarului pe care oricum o tărăgăna și intră în panică. Află însă că Papici a semnat doar trimiterea lui în judecată, nu și înaintarea dosarului. Se decide la partid schimbarea de urgență a șefului secției I- Lucian Papici și a Marianei Alexadru- ajunct al secției I.

Oricine ar fi venit pe funcția lui Papici avea dispoziție expresă să infirme rezoluția de trimitere a lui Dragnea în judecată. Putea să o facă, dar… Marți are loc ședința CSAT. După ședință, președintele Băsescu vorbește cu ministrul Justiției, Robert Cazanciuc. Îi spune că dacă vrea să schimbe șefia șecției I a DNA după doar 8 zile de la reconfirmarea în funcție trebuie să consulte șeful DNA pentru noile numiri, potrivit regulamentului DNA. Nu se întâmplă asta. Ce n-a știut PSD a fost că dosarul deja fusese trimis mai departeȘi chiar și atunci când a aflat, miercuri, în ultimul moment, nu a crezut. S-a sperat până în ultima clipă că se mai poate face ceva.

Miercuri, procurorul general Tiberiu Nițu deja primește ordin pe care-l și execută:schimbările se vor face cu forța, prin ordin și delegare, pentru următoarele 6 luni– noii șefi de secție fiind Iuliana Bendeac- un procuror considerat slab, fără rezultate spectaculoase în carieră- majoritatea NUP-uri, un procuror extrem de slab pe dosarul Alexandrescu, fostă colegă cu Victor Ponta și girată de PSD. Adjunct este numit Viorel Cerbu, un procuror bun, cu rezultate dar cu întoarceri de neînțeles în carieră. 

Președintele Băsescu îl sună pe Nițu și îi cere să respecte, ca procuror general, regulamentele interne ale instituțiilor, în speță DNA – care cer consultare pe numiri. Nițu era însă pe pilot automat. Ambele numiri au fost primite de șeful DNA prin fax, fără nicio consultare, semnate de Tiberiu Nițu, într-o acțiune brutală, legală dar fără precedent.

Citește întregul articol pe http://sorinamatei.blogspot.ro