Joe BIDEN: Lupta impotriva coruptiei este pur si simplu PATRIOTISM. Coruptia este o alta forma de TIRANIE, un pericol pentru siguranta nationala.

Am văzut țări care au eliminat tiranii, dar apoi au trebuit să lupte ca să-și reia viitorul din mâinile oligarhilor care au rămas după ce tiranii au fost alungați.

Țările care protejeaza statul de drept – prosperă. Cele care nu o fac – nu prosperă; nu performează în economia mondiala, căci locurile de muncă migrează către alte părți. 

Și aceasta este o chestiune de suveranitate și independență, toate sunt subminate cind coruptia influenteaza societatea. 

Coruptia suge puterea natiunii. Este aproape o altă formă a tiraniei. Lupta împotriva corupției este mai mult decât bună-guvernare. Este pur și simplu PATRIOTISM.

Corupția este doar o altă formă de tiranie, un pericol nu doar pentru economie, ci și pentru securitatea națională.

Exista țări care exploatează corupția pentru a putea exercita influențe nefaste și a submina independența țărilor vecine.

Coruptia a devenit un element de politică externă pentru unele țări.

Am văzut asta de curând în Ucraina. Cincisprezece ani de corupție au subminat sistemul de instituții militare, capacitatea țării de a se apăra.

Lupta anticorupție nu reprezintă doar bună-guvernare, ci și posibilitatea de auto-apărare care garantează suveranitatea națională.

Mulți dintre dumneavoastră ați luptat pentru eliminarea corupției și vă felicit pentru asta, România a avut realizări semnificative.

DNA și-a stabilit independența, a trimis 1.000 de cazuri în fața instanței anii trecuți, ANI – peste 6.000 de cazuri de incompatibilitate. Sunt lucruri care mai trebuie făcute.

Nu e de mirare că instituțiile dumneavoastră anticoruptie sunt cotate ca fiind cele mai de încredere pentru România.

Ați ales un presedinte al Curții Supreme care să apere independența judecătorilor, să vorbească în fața puterii.

Corupția e o problema grea și complexă în orice țară, dar poate fi rezolvată.

Vă îndemn ferm să faceți pasi înainte.

Cereți instituțiilor judiciare să fie libere de influență politică, insistați că nimeni, dar nimeni nu este deasupra legii.

(fragmente din discursurile rostite de Vicepreședintele SUA Joe Biden la după întâlnirea cu Președintele Traian Băsescu și în discursul de la Palatul Cotroceni)