Reputatul jurnalist David Satter a fost expulzat din Rusia. Este prima expulzare a unui corespondent de presă american de la Războiul Rece încoace.
David Satter se stabilise la Moscova în septembrie 2013, fiind colaborator și consilier al secției ruse a postului Europa Liberă – Radio Libertatea.
Avea și misiunea de reorganizare a redacției de la Moscova și dorea să pună accent pe jurnalismul de investigație.
De Crăciun, pe când se afla la Kiev, americanul Satter a fost anunțat însă un diplomat rus, fără vreo altă explicație, că „organele competente” au decis că prezența sa în Rusia „nu este dezirabilă”.
Asta deși, anterior, funcționari ai ministerului de Externe al Rusiei îi comunicaseră că îi fusese acceptată cererea de reînnoire a vizei.
• articol de Gelu TRANDAFIR
„[Indezirabil] este o formulă folosită pentru spioni”, declara ieri pentru The Guardian David Satter.
„În cele aproape patru decenii de când scriu și relatez despre Rusia nu am văzut să i se aplice unui jurnalist această formulă. Asta indică faptul că mă consideră, din cine știe ce motive nebunești, o amenințare la adresa securității.”
Corespondent străin, expulzat de la Moscova
În 14 ianuarie, după apariția articolului din The Guardian și la trei săptămâni după ce fusese declarat „indezirabil”, ministerul de Externe de la Moscova a venit cu explicații: David Satter s-ar face vinovat de „încălcări grave” ale legii imigrației.
Comunicatul oficial susține că 22 noiembrie 2013 era ultima zi în care David Satter, ce fusese acreditat corespondent străin la Moscova, putea cere o viză de ziarist, cu intrări multiple.
El însă nu s-a prezentat la serviciul de imigrări decât în 26 noiembrie, mai arată comunicatul ministerului de Externe, drept pentru care justiția rusă a considerat că între 22-26 noiembrie jurnalistul american s-a aflat ilegal pe teritoriul Federației.
În consecință, justiția rusă a decis expulzarea ziaristului și interzicerea accesului său pe teritoriul Federației Ruse în următorii cinci ani.
Într-un răspuns bine-documentat (pe care îl puteți citi aici http://www.davidsatter.com/), David Satter califică drept „mincinos” comunicatul oficial.
El arată că „în mod deliberat” ministerul de externe al Rusiei a întârziat să-și îndeplinească formalitățile birocratice ce-i reveneau și la care se angajase -înmânarea cel târziu în 22 noiembrie a unei scrisori de invitație, fără de care nu se putea prezenta la Oficiul de imigrări.
Scrisoarea ministerului rus de Externe i-a parvenit abia în 26 noiembrie, zi în care s-a și prezentat la biroul de imigrări.
Cererea i-a fost însă respinsă pentru că depășise data limită.
David Satter mai spune că, sfătuit tot de ministerull de Externe rus, a reînceput la Kiev demersurile oficiale de obținere a vizei cu intrări multiple pentru jurnaliști.
Pe când se afla în Ucraina, la Kiev, de unde relata despre protestele EuroMaidan, David Satter a primit în 12, 16 și 23 decembrie 2013 asigurări oficiale de la ambasada Rusiei că cererea i-a fost acceptată.
În 24 decembrie a fost îndrumat să ia legătura cu un diplomat de rang înalt, Alexei Grubîi.
Iar în 25 decembrie 2013, diplomatul i-a comunicat sec, la telefon, lui David Satter că trebuie să îi citească următoarea declarație:
„Organele competente au decis că prezența dumneavoastră pe teritoriul Federației Ruse este indezirabilă. Cererea dumneavoastră de viză pentru Rusia este respinsă.”
Jurnalist veteran
David Satter este unul dintre cei mai experimentați și informați jurnaliști specializați în problemele spațiului ex-sovietic.
Între 1976-1982 a fost corespondent la Moscova pentru Financial Times, iar apoi editorialist la Wall Street Journal.
A scris mai multe cărți despre Rusia și URSS.
Una dintre cărțile sale, Darkness At Dawn: The Rise of the Russian Criminal State, a descris încă din 2003 „ascensiunea statului rusesc al fărădelegii” sub Vladimir Putin.
David Satter arăta în cartea sugestiv intitulată că există „dovezi covârșitoare” privind implicarea FSB în atentatele din 1999, atentate care au servit drept pretext pentru declanșarea de către Putin a războiului contra Ceceniei.
„Motivul adevărat al respingerii mele este cel dat de Alexei Grubîi în Kiev”, scrie David Satter pe blogul său.
„Am fost expulzat din țară la cererea serviciilor de securitate. Este un precedent periculos pentru toți jurnaliștii și libertatea de exprimare în Rusia.”