Apel la RESPONSABILITATE! Solicităm partidelor să asigure funcționarea secțiilor de vot cu suficienți reprezentanți

Organizațiile semnatare solicită partidelor politice să asigure funcționarea secțiilor de votare în condiții optime pentru cel de-al doilea tur de scrutin, prin numirea de reprezentanți în birourile electorale, pentru a permite alegătorilor să își exprime dreptul la vot în condiții optime. Această nevoie este mult mai pregnantă în birourile electorale din străinătate, unde numărul mic de secții de votare limitează deja participarea la vot a cetățenilor români.

Organizatiile atrag atenția că:

  • rezolvarea doar parțială de către Biroul Electoral Central și de către Ministerul Afacerilor Externe a problemelor organizatorice apărute în primul tur al alegerilor prezidențiale – numărul insuficient de secții de votare, a cabinelor de vot, a documentelor necesare votării pe listele speciale etc.
  • și pe baza informațiilor apărute în presă și în mediul social online, cum că o parte din partidele politice își retrag reprezentanții din secțiile de votare din disporă cu mai puțin de 24 de ore de începerea procesului de vot,

va duce la o slaba capacitate a instituțiilor statului de a organiza al doilea tur de scrutin și în final la restrângerea dreptului la vot al cetățenilor români prevăzut în Constituție.

 

Reamintim faptul că Ministrul de externe Teodor Meleșcanu a afirmat zilele trecute că la primul tur de scrutin birourile electorale ale secțiilor de votare din străinătate (oricum insuficiente) au funcționat fără o parte semnificativă dintre membri desemnați de către partidele politice.

De aceea, ne adresăm partidelor politice și reprezentanților acestora să dea dovadă de responsabilitate și respect pentru cetățenii români care vor să-și exercite dreptul constituțional la vot.

Persoane de contact:

Elena Calistru, [email protected], 0723627448

Septimius Parvu, [email protected], 0737.748.667

 

Cluj, 14 noiembrie 2014, miting de solidaritate cu românii din diaspora cărora li s-a negat dreptul la vot.  FOTO: MIHAI CATOIUSemnatari:

 

Funky Citizens

Expert Forum

ActiveWatch

Freedom House România

Centrul Ratiu pentru Democratie

Centrul pentru Resurse Civice

Grupul pentru Dialog Social

CivitasPolitics.org

Rezistența Urbană

Grupul pentru Democrație Participativă Plenum

Miliția Spirituală