ANALIZA: Cine sunt rusii vizati de noile sanctiuni americane

Presedintele american Barack Obama a anunțat joi sancțiuni vizând 20 de oficiali ruși, care se alatură altor 11 oficiali ruși sau proruși din Ucraina vizați de sancțiuni luni, relateaza AFP. 

Agenția franceză de știri îi prezintă pe principalii oficiali politici și oligarhi vizati joia trecută de Washington. Averile acestora de pe teritoriul Statelor Unite sunt blocate, iar relațiile comerciale cu ei sunt interzise, potrivit Mediafax.

– Oficiali politici și militari:

Serghei Ivanov, șeful administrației prezidențiale, fost ministru al Apărării, foarte apropiat de președintele Vladimir Putin și provenind, ca și acesta, din cadrul KGB (serviciile secrete sovietice)

Serghei Nriskin, președintele Dumei de Stat (Camera inferioara a Parlamentului)

Andrei Fursenko, consilier al președintelui Putin

Aleksei Gromov, primul adjunct al șefului Administrației Prezidențiale

Vladimir Iakunin, șeful companiei publice de Căi Ferate, foarte apropiat de Putin

generalul Igor Sergun, șeful GRU (serviciile speciale ale armatei)

– Oligarhi și bancheri:

Ghenadi Timscenko – a cărui avere este estimată de către Forbes la 15,3 miliarde de dolari – a înfiintat Gunvor, una dintre cele mai mari societati de comerț cu petrol la nivel mondial. El este considerat unul dintre legăturile financiare ale lui Putin.

Arkadi Rotenberg, un miliardar care a studiat judo împreuna cu Putin la Leningrad (în prezent Sankt Petersburg), deține interese în domeniul bancar, în construcția de drumuri, transportul maritim, gaze naturale și petrol. Relațiile sale privilegiate cu Kremlinul i-au permis sa obțină numeroase contracte publice fără licitație, potrivit presei moscovite.

Iuri Kovalciuk, președintele Bank Rossia – vizată și ea de sancțiuni americane – face parte din primul cerc din jurul lui Putin. El este considerat de către Washington „bancherul personal al oficialilor de rang inalt din Rusia, inclusiv al lui Vladimir Putin” si unul dintre consilierii cei mai apropiați președintelui rus.

Sursa articolului: Mediafax, preluat de EurActiv