ANAF a confiscat în 2013 doar 5% din ceea ce a dispus instanța în cauzele DNA

Procurorul şef al DNA, Laura Kövesi, a declarat pe 1 iunie la B1 TV că ANAF nu a reuşit să confişte în 2013 decât 5% din ceea ce au dispus instanţele judecătoreşti în procesele iniţiate de către DNA. Dacă ar fi reuşit să confişte întreaga sumă, ANAF ar fi adus la bugetul statului o sumă echivalentă cu un sfert din bugetul Ministerului Sănătăţii, a continuat Kövesi. 
“În cursul anului trecut DNA a pus sechestre şi a instituit măsuri asiguratorii de peste 300 milioane de euro. Problema este că, după ce hotărârea de condamnare rămâne definitivă, ceea ce zicea ministrul Cazanciuc, la acest procent cred că se referea, doar 5% din ce dispune instanţa să fie confiscat se confiscă efectiv, un procent extrem de mic”, a afirmat Kövesi.

Procurorul şef al DNA a clarificat această declaraţie pe data de 10 iunie la TVR1, afirmând că nu cunoaşte motivele pentru care Ministerul Finanţelor şi ANAF sunt ineficiente în recuperarea bunurilor, dar că doar DNA a indisponibilizat cca. 300 de milioane de euro anul trecut.

Conform lui Kövesi, din momentul în care condamnarea prin care s-a dispus o confiscare este definitivă, aceasta din urmă trece în subordinea MFP, care trebuie să îndeplinească hotărârile luate în instanţă.

Şeful DNA a afirmat că, din câte ştie, pe site-ul MFP nu pot fi regăsite magazinele prin care acesta comercializează bunurile confiscate şi că nu se cunoaşte modul în care se realizează această comercializare.

În plus, Kövesi a mai declarat că există situaţii în care, deşi condamnaţi, inculpaţii continuă să folosească locuinţele sau imobilele care ar fi trebuit confiscate întrucât nimeni nu trece la executarea silită a acestora.

Întrebată dacă remedierea acestei probleme este responsabilitatea MFP sau a ANAF, Kövesi a declarat că este obligaţia acestora de a executa hotărârile în cauză. “Dacă noi avem indicii că în cadrul procedurii de executare silită, spre exemplu într-o astfel de situație, cineva a pretins bunuri sau bani pentru a nu pune în executare hotărârea cu siguranță facem dosar penal. În rest, dacă nu avem fapte de corupție, nu întotdeauna este obligația noastră să facem dosare penale. Nu cred că această problemă trebuie să se rezolve de DNA sau prin dosare penale sau prin arestări. Cred că este o problemă care se poate rezolva printr-un regulament intern și printr-o observare atentă a modului în care se execută aceste hotărâri”, a adăugat Kövesi.