„Am avut posibilitatea să lucrez cot la cot cu jurnaliști de la Agence France Presse, New York Times, Wall Street Journal, BBC”

Catalin HopuleleCătălin Hopulele – ziarist la Opinia Veche și Ziarul de Iași, laureat al concursului „Tânărul Jurnalist al Anului” în 2012 – tocmai a revenit dintr-un stagiu la Bruxelles, câștigat în urma participării anul trecut la programul „Bursele Europene – Jurnaliști în dialog”
 
„Am avut ocazia să petrec trei săptămâni la Bruxelles în urma câștigării unui stagiu oferit de Reprezentanța Comisiei Europene și Freedom House România în cadrul proiectului Bursele Europene: Jurnaliști în dialog.

Am fost norocos în această perioadă, prinzând o agendă încărcată cu subiecte care interesau România atât la Comisie, cât și la Consiliul European.

Am participat la discuții cu experții tehnici care au elaborat Mecanismul de Cooperare și Verificare pentru România și Bulgaria, am asistat la discuții între miniștrii de externe ai țărilor membre UE despre conflictul din Ucraina, care tocmai exploda în acea perioadă, a existat și o întâlnire informală, tip summit, între șefii de stat, la care a participat și președintele Iohannis.

A fost chiar și un summit NATO important la care am participat și am avut posibilitatea să lucrez cot la cot cu jurnaliști de la Agence France Presse, New York Times, Wall Street Journal, BBC, CBC în momentul în care Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, a anunțat înființarea a două baze NATO în România.

Am avut posibilitatea să îmi dau seama că hățișul birocratic din instituțiile din România se regăsește pe alocuri și în cele europene, mai ales în ceea ce privește relația cu presa, și am văzut faptul că felul în care înțelegem și practicăm meseria în țară diferă foarte mult de felul în care este această văzută la Bruxelles. Și în unele aspecte aș spune că libertatea de mișcare, de informare, a unui jurnalist român care își cunoaște meseria este mult mai mare în țară decât la Bruxelles, unde poți afla doar informațiile care ți se pun la dispoziție.

În cele trei săptămâni am constatat cu o strângere de inimă că România are doar doi corespondenți permanenți la Bruxelles trimiși din țară, iar că aceștia sunt într-o luptă continuă cu redacțiile din țară pentru promovarea și acelor subiecte care nu privesc în mod direct România.”