Alina GHICA, CSM: ”Jutiția este o țintă pentru că nimănui nu-i convine să fie condamnat”

Ediţia de astăzi a emisiunii „Evenimentul zilei” i-a avut ca invitaţi pe judecătorul Alina Ghica, membru al CSM, şi Cristina Guseth (Freedom House Romania). La discuție a participat și Violeta Fotache, senior editor ”Evenimentul zilei”.

Principala temă de dezbatere a fost tentativa politicului de a subordona sistemul de justiţie. Emisiunea este moderată de jurnalistul Mălin Bot.

 

Suntem în fața unei situații extrem de grave, o ingerință a politicului în justiție. Discutăm despre modul în care înțeleg politicienii să între cu bocancii în justiție. Doamna Ghica, cum e posibil să fie înființată o comisie parlamentară pentru cercetarea unui procuror?

  • Alina Ghica: Trebuie să ne amintim de separare puterilor în stat. Când o persoană are o nemulțumire față de un magistrat, este obligat să se adreseze Inspecției Judiciare. CSM incă din 2007 a arătat că nu pot fi înființate comisii parlamentare pentru cercetarea activității unui magistrat. Este e amestecare a politicului într-o altă instituție în stat.
  • Cristina Guseth: Domnul Ponta știe principiul separării puterilor în stat. Este surpinzător. În loc să respectăm regulile, domnul Ponta vorbește despre un mall cultural. Ajungem să jucăm într-o piesă proastă. Efectele sunt proaste asupra populației. Astfel de afirmații crează un curet anti-european. Încercarea de a aduce procurorii să aducă procurorii să dea seamă parlamentarilor nu e singulară, dar parlamentarii trebuie să țină seamă de faptul că ei trebuie să dea seamă.
  • Violeta Fotache: În loc să-și vadă de treaba lui de premier și să ofere românilor un trai decent, domnia sa și partenerii săi cred că justiția esteproasta de serviciu și că românii pot fi manipulați oricum. Faptul că a ales să instige la crearea unei comisii parlamentare pentru a-l investiga pe Papici este o manipulare.
  • Cristina Guseth: Este o manipulare. Atacurile la adresa domnului Papici au început de mult. De data asta Papici servește ca să arate că DNA nu funționează. 
  • Alina Ghica: Orice magistrat care se trezește ținta unor acțiuni defăimătoare, nu are cum să nu se simtă presat.

În cazuri de genul acesta nu există pericolul ca acel magistrat să se auto-cenzureze atunci când vine vorba de anumiți politicieni?

  • Alina Ghica: Se impune ca întreaga clasă politică să se abțină de la comentarea activității personale a magistraților. Este o presiune asupra magistratului respectiv. Dacă domnul procuror sesizează CSM, vom avea o intervenție.

Este procurorul Papici o țintă a USL?

  • Cristina Guseth: Sigur, este și domnul Papici pentru toate anchetele mari pe care le-a făcut, cazul Dragnea și altele, dar nu e numai domnul Papici o țintă, este întreaga justiție.

Care ar fi soluțiile pentru protejarea justiției împotriva intervenției politicului?

  • Alina Ghica: Primul care e obligat să apere independența justiției este CSM și eu cred că am reușit să ne îndeplinim misiunea. Un rol important în actuala conjunctură revine magistraților, ei trebuie să aplice legea, să uite de influențe de orice natură și să-și facă treaba. Există asociații profesionale care ar trebui să intervină în cazuri de genul acesta, însă nu s-a întâmplat acest lucru. 
  • Cristina Guseth: Ar fi rolurile asociațiilor profesionale de magistrați, dar va fi mereu o întârziere din partea lor pentru că trebuie consultați toți membrii. Și reacția noastră, a asociaților non-guvernamentale nu este atât de promptă. 
  • Violeta Fotache: CSM este format din magistrați, iar magistrații respectă procedurile și normal că nu pot răspunde așa de prompt cum fac politicienii. Ei au intervenit atunci când a trebuit, a avut o reacție fermă. Ei au propagat în spațiul public ideea că Papici ar fi făcut o înțelegere cu domnul președintele, însă au amestecat jumătate de adevăr cu jumătate de minciună.

Are sistemul anticorpi suficient de puternici pentru a apăra justiția și a lupta împotriva corupției?

  • Alina Ghica: Da, sistemul are anticorpii necesari. Jutiția este o țintă pentru că nimănui nu-i convine să fie condamnat sau să aibă dosare civile și penale. Constituția ne spune că trebuie să ne facem treaba în mod obiectiv. În acest moment în sistem sunt profesioniști de mare excepție, dar acum justiția are nevoie de o doza mai mare de rezistență.
  • Cristina Guseth: Încă mai sunt lucruri de făcut pentru reforma justiției. Suntem pe drumul cel bun, dar trebuie ca magistrații să fie mai rezistenți. E bine că avem și parteneri străini în direcția aceasta, MCV-ul. Acum justiția este o amenințare, ceea ce nu era în 2004.
  • Violeta Fotache: Politicienii vor să subjuge justiția pentru că vor să facă anumite lucruri nestingheriți: să fure, să direcționeze fonduri publice în afaceri de familie și alte lucruri de genul acesta. Sistemul judiciar are anticorpi, dar ca și un om când este bolnav, trebuie să vedem ce medicamente există pentru această boală. Deocamdată România are un segment important de magistrați profesioniști. 
  • Cristina Guseth: MCV-ul se extinde și la Parlament și e normal să fie așa pentru că și el a intrat în scenă. MCV-ul este o anexă la contractul de aderare a României.
  • Alina Ghica: Sunt convinsă că DNA-ul poate face față acestor presiuni. În MCV rămânem cu vechile recomandări, ultimele rapoarte n-au vizat neaparat justiția ci mai degrabă încălcarea independeței acesteia de către celelalte puteri din stat. Nu au existat sincope majore în activitatea justiției, dar ultimele rapoarte de țară au făcut referire la ingerința politicului în justiție, la campanii de presă împotriva unor procurori care ar putea și ele să afecteze independența justiției. 


Articol preluat de pe Evz.ro