Supporting the Confiscation and Recovery of the Proceeds of Crime in Romania

Proiectul Susținerea Confiscării Extinse și Recuperării Prejudiciului în România (Supporting the Confiscation and Recovery of the Proceeds of Crime in Romania) a fost un proiect desfășurat în perioada 2013-2015, fiind organizat de Freedom House Romania alături de un consorțiu de ONG-uri din România, Belgia și Franța. Scopul proiectului a fost îmbunătățirea capacității instituționale românești de prevenire și combatere a infracțiunilor economice și financiare prin sprijinirea procedurilor extinse de confiscare, recuperare și reutilizare a produselor infracțiunii.

 În cadrul acestui proiect au fost urmărite transferul experienței altor state membre UE către forțele de ordine și practicienii judiciari și facilitarea cooperării dintre forțele de ordine, practicienii judiciari și instituțiile corespondente. Mai mult decât atât, a fost dezvoltat un parteneriat între mediul public și mediul privat, favorizând implicarea societății civile și a mass-media în prevenirea și combaterea criminalității economice și financiare.

Astfel, proiectul a cuprins două conferințe internaționale în București, o serie de training-uri și seminarii pentru judecătorii de drept penal, procurorii și ofițerii operativi din România, două dezbateri în București. A fost publicat un buletin de proiect ce conține 10 lucrări adaptate prezentărilor vorbitorilor din eveniment.

Echipa de implementare

Cristina Guseth

Cristina Guseth

Manager Proiect

Cristina Guseth este directorul Fundației Freedom House România. A inițiat și coordonat programe de pregătire pentru jurnaliști și pentru manageri de presă, a inițiat și coordonat programul Școlii BBC în România. Doamna Guseth a organizat primele dezbateri referitoare la integrarea în Uniunea Europeană, în parteneriat cu Centrul pentru Studii Politice Europene, Ministerul Afacerilor Publice și delegația Comisiei Europene la București. Din anul 1998, ocupă poziția de director la Freedom House România. Organizația este cunoscută la nivel mondial pentru rapoartele asupra statutului democrației în țări din întreaga lume. În România, fundația și-a câștigat renumele mai ales prin proiectele din domeniul mass-media. Cristina Guseth este specializată în relații media, management de criză și PR marketing. Între 2005 și 2007 a fost managerul de proiect pe relații media pentru delegația Comisiei Europene la București.

Cornel Călinescu

Cornel Călinescu

Cornel CĂLINESCU este şeful Oficiului Naţional de Prevenire a Criminalităţii şi Cooperare pentru Recuperarea Creanţelor provenite din Infracţiuni, din cadrul Ministerului Justiţiei. Domnul Călinescu are experienţă în criminologie şi drept penal, expertiză de nivel înalt în probleme de corupţie şi crimă organizată, precum şi experienţă practică în relaţii internaţionale şi management de proiect.

Pe parcursul activităţii sale profesionale de 13 ani, Cornel Călinescu a fost implicat în elaborarea şi cordonarea implementării strategiilor anticorupţie şi de prevenire a criminalităţii la nivel naţional şi sectorial, în implementarea proiectelor naţionale şi internaţionale, cooperarea cu structuri guvernamentale naţionale şi internaţionale şi cu structuri judiciare anticorupţie, crearea şi consolidarea relaţiei cu societatea civilă şi ONG-uri. În plus, a fost implicat direct în proiecte de asistenţă tehnică pentru ţări din Sud-Estul Europei. 

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir

Asistent Manager Proiect

Gelu Trandafir a fost editor coordonator la Evenimentul Zilei, redactor şef adjunct la Cotidianul, jurnalist la România liberă, BBC WorldService, revista Privirea şi ProTV. Între 2006-2012 a fost membru al Consiliului Național al Audiovizualului. A absolvit Facultatea de Geodezie a Institutului de Construcții din București în 1992 și Robert Schuman Institute of Journalism – European Media Studies în 1996.

Ramona Diaconu

Ramona Diaconu

Responsabil Logistică și Evenimente

Ramona DIACONU este office manager la Fundația Freedom House România, unde lucrează din 2007. Principalele sale responsabilități sunt: identificarea liniilor de finanțare, logistica și organizarea evenimentelor fundației, contribuie la conceptul și parteneriatele necesare aplicațiilor, mentine relația cu alte organizații și cu partenerii, stabilește, împreună cu directorul, standarde și proceduri. Ramona Diaconu a dobândit experiență în relațiile cu publicul, între 2001 – 2005, la Brașov, în cadrul companiei Vodafone (Connex la acea dată). După o formare profesionala de 8 ani în finanțe-contabiliate, Ramona Diaconu a urmat cursuri de comunicare, relații cu clienții și management.

Elena Staicu

Elena Staicu

Manager Financiar

Elena STAICU este contabilul fundației Freedom House România. Doamna Staicu are o experiență de peste 40 de ani în contabilitate și finanțe. A ocupat mai multe poziții de top în domeniul managementului financiar, iar în cadrul fundației s-a ocupat, în ultimii trei ani, de managementul financiar și contabilitate.

Laura Ștefan

Laura Ștefan

Expert Anticorupție

Laura ȘTEFAN este coordonatorul activităților anticorupție pentru Expert Forum. Are o experiență profesională de peste 10 ani în practicile publice și private. Doamna Ștefan activează și ca expert internațional pentru Comisia Europeană, UNDP, OECD și alte organizații internaționale în domeniile reformei juridice, anticorupției și spălării banilor. În anul 2011, Comisia Europeană a numit-o membru al Expert Group on Corruption. Între 2005 și 2007 a ocupat funcția de director în cadrul Ministerului Român de Justiție, responsabilă de politicile anticorupție. A elaborat și a pledat pentru adoptarea legislației anticorupție, a elaborat programe de conștientizare publică și a lucrat la reforma Oficiului procurorilor publici. De-a lungul timpului, Laura Ștefan a ocupat funcții reprezentative, precum: Șeful delegației și membru al biroului GRECO, înalt reprezentant pentru SPAI și SPOC, reprezentanul României la Rețeaua Anticorupție OECD și forumurile globale ONU pe tema corupției și a crimei organizate, membru al Rețelei Practicienilor Anticorupție UNDP. Anterior, a fost Consilier juridic în cadrul a două programe finanțate USAID. Laura Ștefan a absolvit LLM (Masters of Law), program organizat de Universitatea Cambridge, UK în perioada 2003-2004.

Septimius Pârvu

Septimius Pârvu

Asistent Expert Anticorupție

Septimius Pârvu a absolvit Științe Politice, la Universitatea din București și a colaborat cu trei dintre cele mai cunoscute organizații civice din România, și anume Asociația Pro Democrația, Expert Forum și Societatea Academică din România. A lucrat în domeniul bunei guvernări, incluzând transparența decizională și acces la informații, precum și anticorupție și a fost trainer pe tematici precum transparența decizională și accesul la informații, reforma administrației publice și consolidarea capacității organizaționale în mediul ONG. A coordonat trei campanii de observare a alegerilor la nivel național în 2012 și a lucrat ca cercetător, colaborând la elaborarea de publicații, ghiduri sau documente de analiză.

Alexandru Moraru

Alexandru Moraru

Alexandru MORARU este ofiţer de poliţie cu o experienţă operativă de peste 29 ani în domeniul combaterii fraudelor economico-financiare. A instrumentat si documentat numeroase cazuri de fraudă, unele de referinţă, cum ar fi: cazul Dacia Felix, Banca Română pentru Dezvoltare, Credit Bank, Banca Albina, Banca Internațională a Religiilor, Bankcoop, Banca Turco-Română s.a., dar si cazuri de fraudă internă sau externă la majoritatea băncilor comerciale din Bucureşti si din tara. Domnul Alexandru Moraru are o experienţă managerială de peste 10 ani în domeniul prevenirii şi combaterii macrocriminalităţii economico-financiare si spălării banilor (Şef al Serviciului Criminalitate Financiară si Spălarea Banilor, din Inspectoratul General al Poliţei Române, Direcţia de Investigare a Fraudelor). Domnul Alexandru Moraru a urmat numeroase cursuri de perfecţionare în domeniul fraudelor bancare, spălării banilor şi poliţiei economico-financiare: curs de specializare în domeniul fraudelor bancare- Danemarca, curs FBI fraude bancare si spalarea banilor-Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, curs cu tema „Contabilitatea şi fiscalitatea societăţilor comerciale„ – Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza, curs Management Poliţienesc – Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza. Totodată, domnul Moraru este manager de proiect şi formator de formatori în recuperarea creanțelor.

Speakeri

Geert Jan Buisman

Geert Jan Buisman

Geert Jan BUISMAN este Secretar Secund în cadrul Departamentului de Afaceri Politice, Justiţie şi Afaceri Interne la Ambasada Regatului Ţărilor de Jos în România. Între anii 2006 şi 2013, domnul Buisman a lucrat în calitate de consultant în Afaceri Europene la Ministerul Olandez al Afacerilor Sociale şi Ocuparea Forţei de Muncă, având experienţă în domeniul fondurilor structurale şi de mobilitate de la nivelul Uniunii Europene. Între anii 2007 si 2010, domnul Buisman a fost delegat în cadrul reprezentaţiilor permanente ale Regatului Ţărilor de Jos în New York şi, ulterior, în Bruxelles. Domnul Buisman deţine o diplomă de master în geografie umană şi o diplomă de licenţă în relaţii internaţionale, ambele fiind obţinute la Universitatea din Groningen.

Comisar-șef Claudiu Chiriță

Comisar-șef Claudiu Chiriță

Comisar-șef Claudiu CHIRIȚĂ este ofiţer de poliţie cu o experienţă operativă de peste 16 ani în domeniul combaterii fraudelor economico-financiare, responsabil la nivelul Direcției de Investigare a Fraudelor de linia de muncă spălarea banilor. Dl Chiriță a instrumentat numeroase cauze complexe în domeniul fraudelor bancare, spălării banilor și marii criminalități economico-financiare.

Lavinia Lefterache

Lavinia Lefterache

Lavinia Valeria LEFTERACHE este judecător din anul 1994. După ce a activat ca judecător soluţionând cu precădere cauze penale la Judecătoria sectorului 3 Bucureşti (1994-1998), Tribunalul București (1998-2001) si Curtea de Apel Bucureşti (2001-2011 ),  începând cu decembrie 2011 este judecător la Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. 

Mark Lester

Mark Lester

Mark LESTER deţine funcţia de procuror federal al Statelor Unite din 1991. Fost judecător militar, ofiţer de contact pentru drept internaţional si avocat de drept penal, dl. Lester s-a specializat in domeniul confiscării şi recuperării de bunuri, acumulând experienţă în acţiuni de confiscare în cazuri privind terorismul, traficul de drouguri, frauda, traficul de fiinţe umane şi spălare de bani.

Monica Macovei

Monica Macovei

Monica MACOVEI este membră a Parlamentului European în grupul Partidului Popular European, aleasă în România în 2009. În Parlamentul European, dna Macovei este preşedinta Delegației PE în Comisia parlamentară de cooperare UE-Moldova, membră în Comisiile pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne (LIBE), Control Bugetar (CONT) și Delegaţia la Adunarea Parlamentară Euronest și membră supleantă în Comisia pentru Afaceri Externe (AFET). În anul 2012, Monica Macovei s-a clasat pe locul I din cei 754 de deputați, cu 35 de rapoarte si legi adoptate de plenul Parlamentului European, iar în septembrie 2012 a primit premiul „MEP 2012” pentru activitatea din domeniul justiţiei şi libertăţilor civile. 

Monica Macoveia ocupat funcția de Ministru al Justiției în România din 2005 până în 2007, primind recunoaștere internațională și premii pentru inițiativele sale anticorupție și pentru reformele în justiție care au permis României să intre în Uniunea Europeană.

Monica Macovei a fost expert juridic pentru Consiliul Europei și alte organizații internaționale, a lucrat in misiunile internaţionale din Kosovo şi Bosnia şi Herţegovina, a reprezentat cu succes reclamanți la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului și a publicat numeroase articole și studii pe teme juridice și de drepturile omului. Dna Macovei este membru în Board of Trustees al Universității Central Europene şi în Board-ul Platformei pentru Memorie şi Conştiinţă Europeană. Monica Macovei este, de asemenea, membru al Consiliului European pentru Relații Externe, Eisenhower Fellow, membru fondator al Transparency International-România și membru al altor ONG-uri.

Dario Scaletta

Dario Scaletta

Dario SCALETTA este procuror la Parchetul din Palermo – Direcţia de Combatere a Crimei Organizate – şi este specializat în infracţiuni economice şi fraude fiscale, având o experienţă de peste zece ani în domeniul punerii sub sechestru şi confiscării activelor grupărilor mafiote.

De-a lungul anilor, dl. Scaletta a participat la numeroase conferinţe şi seminarii privind infracţiunile economice, cum ar fi: „Cooperarea internaţională în lupta împotriva crimei organizate” organizat de Ambasada Marii Britanii în Italia şi de Consiliul Suprem al Magistraturii din Italia. Mai mult, domnul Scaletta a participat ca lector la un seminar privind punerea sub sechestru şi confiscarea în dreptul penal (sechestrul în vederea confiscării, confiscarea extinsă şi alte tipuri de confiscări speciale), sesiunea Parlamentului European din Bruxelles „Către o Strategie UE Împotriva Crimei Organizate”.

Dario Scaletta a absolvit dreptul, cum laude, la Universitatea din Palermo.

Frédéric Teillet

Frédéric Teillet

Frédéric TEILLET ocupă poziţia de Magistrat de Legătură pentru România şi Moldova. Domnul Teillet a terminat masterul de drept civil din cadrul Universităţii Paris II Panthéon-Assas şi deţine din septembrie 2000 funcţia de magistrat.

Între 2000 şi 2009, dl Teillet a ocupat funcţia de procuror în cadrul parchetelor din Caen, Saint-Malo şi Rennes. Din noiembrie 2009 până în decembrie 2011, a fost consilierul Ministrului Român de Justiţie.

Maurizio Varanese

Maurizio Varanese

Maurizio VARANESE, expert în prevenirea şi combaterea activităţilor criminale la scală internaţională, este inspector şef în cadrul comisiei Anti-Rackets încă din 2007. Responsabilităţile sale principale constau în monitorizarea naţională a problemelor legate de şantaj şi cămătărie, dar şi în organizarea şi livrarea de traininguri pentru diferite grupuri ţintă. Mai mult, dl Varanese a fost şeful secţiunii operaţionale din cadrul unităţii anti-narcotice, Departamentul Operaţional, Italia, pentru un an, iar din 2000 până în 2006 a fost lider de grup şi şef adjunct al unităţii împotriva falsificării banilor şi a altor mijloace de plată din cadrul EUROPOL.

Domnul Varanese este de asemenea președintele unor ședințe internaţionale legate de implementarea măsurilor strategice şi operaţionale pentru protejarea monedei Euro şi pentru reducerea fenomenului crimei organizate, şi este coordonator şi lector la numeroase sesiuni de formare despre crimă organizată, ce includ subiecte precum corupţia, falsificarea de bani şi frauda cu cărţi de credit, implementate la nivel naţional şi internaţional

Marius Bulancea

Marius Bulancea

Marius BULANCEA este consilier al Procurorului Șef.  Are o diplomă de master în drept și o experiență de peste 10 ani ca procuror. Din martie 2006, Marius Bulancea a fost implicat în diferite proiecte finanțate de către Uniunea Europeană, proiecte care vizau combaterea spălării banilor și corupției, recuperarea bunurilor. A făcut parte atât din echipe de investigație, cât și din comisii de evaluare. Abilitățile sale în domeniul în care activează sunt întărite de abilitățile de management de proiect și comunicare.

Laurenţiu Sorescu

Laurenţiu Sorescu

Laurenţiu SORESCU este procuror la Parchetul Tribunalul Bucureşti şi este detaşat în prezent ca formator cu normă întreagă la Institutul Naţional al Magistraturii. Este doctor în Dreptul Comerţului Internaţional la Academia de Studii Economice din Bucureşti. Are calitatea de avocat definitiv în cadrul Baroului Prahova şi este absolvent al Institutului Naţional al Magistraturii. Este implicat în mai multe proiecte de cooperare internatională în materie penală. A fost membru în mai multe proiecte de cercetare în materia dreptului privat.

Gabriel Cristian

Gabriel Cristian

Gabriel CRISTIAN, absolvent al Institutului Național al Magistraturii, este procuror delegat în cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală – Serviciul de prevenire și combatere a criminalității economico – financiare, fiind specializat în investigarea infracțiunilor din sfera evaziunii fiscale, spălării banilor și pieței de capital.

Dana Burduja

Dana Burduja

Dana BURDUJA este procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia de urmărire Penală şi Criminalistică, începând cu anul 2011. Printre responsabilitățile principale ale doamnei Dana Burduja se numără coordonarea activităţii procurorilor în domeniile prioritare: corupţie, conflict de interese, spălare de bani, recuperarea creanţelor şi confiscarea produsului infracţional, monitorizarea implementării Strategiei Naţionale Anticorupţie 2012 – 2015 (expert desemnat de procurorul general) şi a recomandărilor Comisiei Europene în cadrul MCV.
Începând cu anul 2000, doamna Burduja este procuror specializat în activitatea judiciară – instanţa de judecată (2000-2003 – Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, 2003 – 2004 – Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, 2004 – 2011 – Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti). 

Andreea Elena Ţîrlea

Andreea Elena Ţîrlea

Andreea Elena ŢÎRLEA este personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, detaşat din partea Consiliului Superior al Magistraturii în cadrul Oficiului Naţional de Prevenire a Criminalităţii şi Cooperare pentru Recuperarea Creanţelor provenite din Infracţiuni, din cadrul Ministerului Justiţiei. Doamna Ţîrlea are experienţă practică în cooperare internaţională, participând la mai multe seminarii, conferințe și grupuri de lucru la nivel internaţional în calitate de expert naţional.
Pe parcursul activităţii sale profesionale, Andreea ŢÎRLEA a fost implicată în calitate de ofiţer de poliţie judiciară în activităţi de cercetare penală în dosare având ca obiect cercetarea infracţiunilor de economice (infracţiuni la regimul TVA, evaziune fiscală etc.) şi spălarea banilor. De asemenea, în perioada 2009-2012 a fost desemnată Punct de contact la nivel naţional pentru CARIN (Camden Asset Recovery Inter agency Network). Începând cu anul 2009 a desfăşurat activităţi de cooperare cu oficiile de recuperare a creanţelor sau cu autorităţile din celelalte State Membre ale UE, şi cu punctele de contact la nivel naţional pentru CARIN, prin schimbul de informaţii şi de bune practici, în scopul de a facilita urmărirea şi identificarea bunurilor rezultate din săvârşirea de infracţiuni şi a altor bunuri având legătură cu infracţiunile care ar putea face obiectul unei dispoziţii de confiscare sau de indisponibilizare, precum şi activităţi de implementare a proiectelor naţionale şi internaţionale. 

Evenimente

Luni, 16 septembrie 2013, a avut loc la Hotel Intercontinental, Bucureşti, conferinţa internaţională dedicată poliţiştilor, procurorilor şi judecătorilor de drept penal, cu titlul “Confiscarea extinsă: Cât recuperăm?”.

Evenimentul a deschis proiectul “Susţinerea confiscării extinse şi recuperării prejudiciului în România”.

În cadrul conferinţei, oficialii români au încurajat utilizarea confiscării extinse pe o scară mai largă, Procurorul General Tiberiu NIȚU punând accent pe necesitatea schimbării mentalităţii procurorilor şi judecătorilor dupa adoptarea, anul trecut, a legislaţiei care permite această prcedură.

Infractorii preferă mai degrabă închisoarea decât confiscarea averii, a arătat Procurorul Şef al DNA Laura Codruţa KOVESI.  

Monica MACOVEI, raportor al Parlamentului European pe propunerea de Directivă privind punerea sub sechestru şi confiscarea bunurilor provenite din infracţiuni în UE, a explicat nevoia activării acestui instrument pentru sporirea eficienţei acţiunilor îndreptate împotriva situaţiilor în care banii negri ai infractorilor, deşi aceştia sunt în închisoare, sunt folosiţi în continuare pentru producerea unor noi reţele de crimă organizată.

În sprijinul autorităţilor române, experţii straini Mark LESTER (Procuror Federal, USA) şi Peter THOMAS(consilier politic, Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord în România) au prezentat regulile procedurale din domeniul confiscării extinse în ţările lor, Statele Unite si Marea Britanie fiind printre cele mai avansate state din domeniu.

Dario SCALETTA  (procuror, Parchetul din Palermo, Italia), Frédéric TEILLET (magistrat, consilier, Ambasada Franţei în România) şi Geert Jan BUISMAN (consilier politic, Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România) au prezentat  proceduri şi date statistice specifice ţărilor de provenienţă, susţinând eficienţa acestui instrument în lupta împotriva criminalităţii.

În cadrul evenimentului au luat cuvântul Simona Maya TEODOROIU (secretar de stat, Ministerul Justiţiei), Oana SCHMIDT-HĂINEALĂ (preşedinte, Consiliul Superior al Magistraturii), Livia STANCIU  (preşedinte, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie), Laura Codruţa KOVESI (Procuror șef, Direcţia Naţională Anticorupţie), Tiberiu NIŢU (Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie), Alina Bica (Procuror Şef Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate organizată şi Terorism), Horia GEORGESCU (președinte, Agenția Națională de Integritate), Monica MACOVEI (europarlamentar, raportor al Parlamentului European pe propunerea de Directivă privind punerea sub sechestru şi confiscarea bunurilor provenite din infracţiuni în UE), Mark LESTER (Procuror Federal, USA), Frédéric TEILLET (magistrat, consilier, Ambasada Franţei în România), Geert Jan BUISMAN (consilier politic, Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România), Peter THOMAS (consilier politic, Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord în România), Maurizio VARANESE (inspector şef, Anti-racket Commission, Ministerul de Interne, Italia), Dario SCALETTA  (procuror, Parchetul din Palermo, Italia), Cornel CĂLINESCU (şeful Oficiului Naţional de Prevenire a Criminalităţii şi Cooperare pentru Recuperarea Creanţelor provenite din Infracţiuni, Ministerul Justiţiei), Comisar-şef Claudiu CHIRIȚĂ (Serviciul de criminalitate financiară și spălarea banilor, Direcţia de Investigare a Fraudelor, Inspectoratul General al Poliţiei Române), Marius BULANCEA (consilier al Procurorului şef, Direcţia Naţională Anticorupţie) şi Lavinia LEFTERACHE (judecător specializat în drept penal, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie).

Proiectul este finanţat de Comisia Europeană, Directorate-General Home Affairs, prin programul „Prevenirea şi Lupta împotriva Criminalităţii” şi implementat de Fundaţia Freedom House România, în parteneriat cu Ministerul Justiţiei, Inspectoratul General al Poliţiei Române, Consiliul Superior al Magistraturii, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direction des affaires criminelles et des grâces din cadrul Ministère de la justice, Magistrats européens pour la démocratie et les libertés, Expert Forum şi Ministerul Justiţiei.

Primul seminar din cadrul programului de susținere a confiscării extinse s-a desfășurat între 24-26 februarie 2014, la Șuior, Baia Sprie (județul Maramureș).

Seminarul, moderat de Laura ȘTEFAN, expert anti-corupție la Expert Forum, a reunit nouă judecători de drept penal, cinci procurori și cinci ofițeri operativi.

Speakerii străini au venit din Italia:

Maurizio VARANESE, inspector șef la Anti-racket Commision din cadrul ministerului de Interne, și Dario SCALETTA, procuror în cadrul Parchetului din Palermo.

Cornel CĂLINESCU, șeful Oficiului Național de Prevenire a Criminalității și Cooperare pentru Recuperarea Creanțelor provenite din Infracțiuni din cadrul ministerului Justiției, a prezentat formele cooperării internaționale în materia recuperării creanțelor, Laurențiu SORESCU, formator al Institutului Național al Magistraturii, a analizat standarul de probă la dosarele de confiscare în contextul jurisprudenței de până acum, iar Cristian GABRIEL, procuror DIICOT, a prezentat metodologiile investigative și încadrările juridice.

Prima sesiune de formare a ofițerilor operativi și magistraților, pe tema confiscării extinse - Șuior (24-26 februarie 2014)

Grupe formate din judecători, procurori și polițiști au analizat studii de caz privind procedurile de confiscare extinsă.

În ultima zi a seminarului, Claudiu CHIRIȚĂ, comisar-șef în cadrul Direcției de Investigare a Fraudelor din IGPR, a prezentat particularitățile muncii de investigație financiară și de identificare a bunurilor provenite din infracțiuni.

La acest prim seminar din cele patru destinate magistraților și ofițerilor operativi au participat și Dana BURDUJA, procuror în cadrul Secției de Urmărire Penală și Criminalistică a Parchetului General și Alexandru MORARU – șeful Serviciului Recuperare Creanțe, Criminalitate Financiară și Spălări de Bani din cadrul IGPR.

Aspectele constituționale ale instituției confiscării extinse au fost dezbătute în prezența domnului Tudorel Toader, judecător la Curtea Constituțională, în cadrul seminarului de la Timișoara (9-11 aprilie 2014), dedicat magistraților și ofițerilor de poliție judiciară.

Dario Scaletta, procuror anti-Mafia în cadrul Parchetului din Palermo, a împărtășit din experiența personală a combaterii Cosa Nostra, subliniind avantajele și eficiența instituției confiscării extinse în lupta cu crima organizată.

Dana Burduja, procuror în cadrul Parchetului General – Secția de Urmărire Penală și Criminalistică, a prezentat metodologiile investigative și încadrările juridice, precum și trei studii de caz care au fost analizate cu participanții. Claudiu Chiriță, comisar-șef în cadrul DIF – IGPR, cu o bogată experiență în anchetarea fraudelor bancare, a prezentat investigațiile financiare necesare identificării bunurilor ce pot face obiectul confiscării extinse.

Laura Ștefan, expert anti-corupție și  moderator al seminarului, a expus standardele europene în materie de recuperare a prejudiciului și spălare de bani, precum și liniile generale ale Directivei privind punerea sub sechestru și confiscare a bunurilor provenite din infracțuni în UE, directivă adoptată recent, al cărei raportor a fost europarlamentarul român Monica Macovei.

Procurorul Laurențiu Sorescu, formator al INM, a vorbit despre standadul de probă în confiscarea extinsă în contextul jurisprudenței de până acum.

Andreea Elena Țârlea, din partea Ministerului Justiției – Oficiul Național de Cooperare pentru Recuperarea Creanțelor provenite din Infracțiuni, a prezentat instrumentele cooperării internaționale în identificarea bunurilor și recuperarea creanțelor.

Printre temele discutate în cadrul acestui seminar a fost „convingerea” judecătorului care decide confiscarea extinsă, așa cum este formulată prevederea legală.

Potrivit legii care a implementat Decizia-cadru 2005/212/JAI a Consiliului privind confiscarea bunurilor din infracţiuni, una dintre condițiile ce trebuie îndeplinite pentru aplicarea confiscării extinse în cazul unei condamnări penale ține de „convingerea” judecătorilor: „instanţa are convingerea că bunurile respective provin din activităţi de natura celor care au atras condamnarea.”

Aceasta nu înseamnă însă că decizia se ia fără să existe probe. Probele sunt cele care conduc instanța la convingerea instanței că bunurile provin din activități penale asemănătoare. Este, așadar, o convingere formată pe suport probatoriu, nu o convingerea subiectivă.

Articole

Sechestru DIICOT pe averile lui Vântu și Luca

Sechestru DIICOT pe averile lui Vântu și Luca

Procurorii DIICOT au pus sechestru pe averile lui Sorin Ovidiu Vântu, Liviu Luca și Octavian Țurcan, cercetați în dosarul delapidării patrimoniului Asociaţiei Salariaţilor din cadrul SNP Petrom SA, disjuns din cauza Petromservice.  Este vorba despre o anchetă...

50 de polițiști judiciari vor fi detașați la DNA

50 de polițiști judiciari vor fi detașați la DNA

Guvernul a aprobat detașarea la DNA a 50 de ofiteri si agenti de politie judiciara.  20 ofiţeri de poliţie judiciară vor lucra pentru Serviciul de recuperare a creanţelor, facand investigatiile financiare necesare pentru identificarea si punerea sub sechestru a...

Confiscarea specială din dosarul ICA, descrisă în amănunt

Confiscarea specială din dosarul ICA, descrisă în amănunt

Decizia completului condus de judecătoarea Camelia Bogdan în dosarul ICA este foarte detaliată în ceea ce privește confiscarea specială. Instanța oferă, în premieră, cadrul în care se va desfășura recuperarea prejudiciului, indicând cât se poate de clar instituțiile...

Confiscarea și confiscarea extinsă în spațiul anglo-saxon

Confiscarea și confiscarea extinsă în spațiul anglo-saxon

1. Procedura Conform Proceeds of Crime Act, pentru a fi dat un Ordin de confiscare este necesară îndeplinirea cumulativă a mai multor condiţii[2] printre care se numără: - inculpatul trebuie să fie condamnat (execeptând situaţiile în care se poate apela la...