Liliana NICOLAE: „Scădere accentuată” a vârstei fetelor traficate

Liliana Nicolae (Radio România Actualităţi) este unul di ntre cei mai buni autori de reportaj din România. A lucrat timp de 10 ani pentru secţia română a BBC World Service. A câştigat în 2003 "Premiul pentru cel mai bun reportaj radio" al Clubului Român de Presă, premiul "Reporter European" în 2008, premiul pentru cel mai bun reportaj din partea agenţiei RADOR în 2009, premiul "Jurnalistul - actor social" în 2010.Un reportaj semnat de Liliana Nicolae, pentru Radio România Actualităţi concluzionează că tot mai multe minore devin victime ale traficului de persoane, fenomen care a luat amploare în România după integrarea în UE.

În România există doar două centre pentru victimele minore ale traficului de persoane. Acestea acoperă 10% din necesități. Mai exact: 40 de locuri la peste 400 de victime în ultimii ani.

Un raport al Parlamentului European pe anul trecut arată că în timp ce numărul victimelor crește, scade numărul condamnărilor. 

Fenomenul a luat amploare mai ales după integrarea României în Uniunea Europeană, ca urmare a libertății de mișcare în spațiul european.

Dacă înainte de integrare, trei sferturi din numărul victimelor erau majore, iar un sfert minore, după 2007, proporția s-a inversat și a scăzut foarte mult vârsta fetelor traficate, existând victime chiar și de 7-8 ani.

Iana Matei, președintele Reaching Out România, primul adăpost pentru victimele prostituției internaționale din România, spune că, totodată, la nivel european, a scăzut numărul condamnărilor pentru traficul de persoane, deși cei care vând fetele obțin profituri uriașe – mai mari decât cele din traficul de droguri, iar victimele rămân marcate pe viață.

Fenomenul – spune Iana Matei – este încurajat de pedepsele foarte mici, care se aplică în anumite țări, în special cele nordice, unde pedeapsa este de doi ani de închisoare. Este și motivul pentru care traficanții s-au orientat în ultimii ani și către aceste țări.

pachet__trafic_minori-transfer_ro-18may-ea40f5.mp3

{mp3}146{/mp3}