Un reportaj semnat de Liliana Nicolae, pentru Radio România Actualităţi concluzionează că tot mai multe minore devin victime ale traficului de persoane, fenomen care a luat amploare în România după integrarea în UE.
În România există doar două centre pentru victimele minore ale traficului de persoane. Acestea acoperă 10% din necesități. Mai exact: 40 de locuri la peste 400 de victime în ultimii ani.
Un raport al Parlamentului European pe anul trecut arată că în timp ce numărul victimelor crește, scade numărul condamnărilor.
Fenomenul a luat amploare mai ales după integrarea României în Uniunea Europeană, ca urmare a libertății de mișcare în spațiul european.
Dacă înainte de integrare, trei sferturi din numărul victimelor erau majore, iar un sfert minore, după 2007, proporția s-a inversat și a scăzut foarte mult vârsta fetelor traficate, existând victime chiar și de 7-8 ani.
Iana Matei, președintele Reaching Out România, primul adăpost pentru victimele prostituției internaționale din România, spune că, totodată, la nivel european, a scăzut numărul condamnărilor pentru traficul de persoane, deși cei care vând fetele obțin profituri uriașe – mai mari decât cele din traficul de droguri, iar victimele rămân marcate pe viață.
Fenomenul – spune Iana Matei – este încurajat de pedepsele foarte mici, care se aplică în anumite țări, în special cele nordice, unde pedeapsa este de doi ani de închisoare. Este și motivul pentru care traficanții s-au orientat în ultimii ani și către aceste țări.
pachet__trafic_minori-transfer_ro-18may-ea40f5.mp3